Nastavak aktivnosti na projektu sanitarne deponije za 15 bh. opština

12.11.2013. 16:06 / Izvor: eKapija.ba
Nastavak aktivnosti na projektu sanitarne deponije za 15 bh. opština

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog izjavio je da se ovaj projekat ubraja u jedan od većih u BiH i naglasio da je Češka razvojna agencija uložila u ovaj projekat nešto manje od 2.000.000 KM .

U ponedeljak, 11. novembra u Doboju je održan sastanak na kome su gradonačelnik  Doboja i njegovi saradnici, načelnik opštine Maglaj, potpredsednik RS i delegacija Republike Češke na čelu sa ambasadorom ove zemlje u BiH razgovarali o nastavku aktivnosti na izgradnji sanitarne deponije za 15 opština šire regije.

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović izjavio je  da će regionalna sanitarna deponija u Doboju obuhvatati osam opština iz RS i sedam iz FBiH.

Suljkanović je prisustvovao primopredaji dokumentacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije u Doboju, kao i zvaničnom zatvaranju projekta Inostrane razvojne saradnje Češke "Razvoj otpadne privrede u opštinama Doboj i Maglaj", u koji je uloženo oko 2.000.000 KM.

"Projekat je krenuo u septembru 2011. godine i završen je u roku, a naredna faza predstavlja potpisivanje protokola sa opštinama učesnicama za formiranje preduzeća koje će ići u dalju proceduru, za šta se očekuju i dodatni grantovi", rekao je Suljkanović.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog izjavio je da se ovaj projekat ubraja u jedan od većih u BiH i naglasio da je Češka razvojna agencija uložila u ovaj projekat nešto manje od 2.000.000 KM za izradu projekta nove regionalne sanitarne deponije, tehnološke isporuke i edukativnu kampanju u školama.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je nakon sastanka da je naredni korak formiranje zajedničkog preduzeća, koje će biti na teritoriji grada Doboja, u čijoj izgradnji će učestvovati sve navedene opštine.

"U narednih desetak dana očekujemo formiranje i registraciju preduzeća, nakon čega bi mogli aplicirati za nove projekte prema Vladi Češke", rekao je Vasilić.

 Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustajbašić rekao je da je naredna faza mnogo skuplja investicija i da, pored doniranih sredstava, novoformiranom preduzeću slijedi i milionsko kreditno zaduženje.

Projekat "Razvoj otpadne privrede u opštinama Doboj i Maglaj" finansirala je Inostrana razvojna saradnja Češke. Projekat provodi kompanija "Geotest" Brno u saradnji sa Lokalnom akcionom grupom regije Doboj i kompanijom "Geotest" Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije