Moguća izgradnja MHE Rijeka na rijeci Lašvi u Općini Vitez

31.03.2014. 09:31 / Izvor: eKapija.ba
Moguća izgradnja MHE Rijeka na rijeci Lašvi u Općini Vitez

Gospodarsko društvo „GUDELJ“ d.o.o. Vitez podnijelo je zahtjev za izdavanje suglasnosti za izgradnju MHE RIJEKA na rijeci Lašvi, koja je locirana cca 1,5 km uzvodno od ušća rijeke Kruščice u rijeku Lašvu

Gospodarsko društvo „GUDELJ“ d.o.o. Vitez podnijelo je zahtjev za izdavanje suglasnosti za izgradnju MHE RIJEKA na rijeci Lašvi, koja je locirana cca 1,5 km uzvodno od ušća rijeke Kruščice u rijeku Lašvu. Moguća godišnja proizvodnja bi bila cca 4500 MWh.

Zakonom o koncesijama Kantona Središnja Bosna („Službene novine KSB“ broj: 8/09), u članku 4. Regulirano je da o pristupanju proceduri dodjele koncesije odlučuje Vlada Kantona uz prethodnu suglasnost Općinskog vijeća na čijem području se dodjeljuje koncesija.

Istom odredbom Zakona utvrđena je i obveza provođenja javne rasprave prije davanja suglasnosti.

Kako je prostorno-planskim dokumentima na prostoru Općine predviđena izgradnja 5 minihidroelektrana na rijeci Lašvi, to je općinska Služba za imovinsko-pravne poslove, katastar i urbanizam pristupila organizaciji javne rasprave radi izjašnjavanja zainteresiranih subjekata o izgradnji i lokaciji takvog objekta na rijeci Lašvi.

Na javnom izlaganju bilo je izloženo Idejno rješenje u periodu od 27.2.-13.3.2014.godine.

U spomenutom periodu javni uvid su neposredno ostvarili predstavnici Ministrastva prostornog uređenja i zaštite okoliša KSB/SBK, lokalnih udruženja i predstavnici Mjesne zajednice Rijeka. Sama javna rasprava održana je 13.3.2014.godine na kojoj je iskazan zadovoljavajući odziv zainteresiranih.

Sa primjedbama sa javne rasprave upoznat je Investitor potencijalnog objekta (bili su prisutni predstavnici) i potencijalni nositelj izrade Glavnog projekta („HIGRACON“ d.o.o. Sarajevo koji su također bili prisutni na javnoj raspravi) koji su upoznati sa obvezom ugradnje primjedbi u glavni projekt. Prilog ovoj suglasnosti će za daljnji tok dodjele koncesije u nadležnom Ministarstvu biti Zapisnik sa javne rasprave.

Ova prethodna suglasnost će se dostaviti Vladi Kantona, koja je nadležna provesti proceduru dodjele koncesije sukladno članku 4. Stavak 2 Zakona o koncesijama.

Na temelju svega navedenog, na sjednici Općinskog vijeća održanoj 26.3.2014.godine donešena je Odluka o davanju prethodne suglasnosti za izgradnju MHE „Rijeka“ na rijeci Lašvi – općina Vitez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije