Hadžići privlače strane investicije: Rezidencijalna naselja se grade fazno

09.02.2015. 07:48 / Izvor: Oslobođenje
Hadžići privlače strane investicije: Rezidencijalna naselja se grade fazno

Općina Hadžići uskoro bi mogla postati top-destinacija za odmor turista iz cijelog svijeta, ali najviše arapskog. Rezidencijalna naselja, čiji su investitori iz Saudijske Arabije i Kuvajta, već su jedan od ukrasa ove općine.

Općina Hadžići uskoro bi mogla postati top-destinacija za odmor turista iz cijelog svijeta, ali najviše arapskog. Rezidencijalna naselja, čiji su investitori iz Saudijske Arabije i Kuvajta, već su jedan od ukrasa ove općine. Objekti koji se grade planski, uz očuvanje okoliša i svih ljepota tih krajeva, mamac su za sve koji žele odmor ili čak život u prirodi, nedaleko od grada.

"Rezidencijalna naselja se grade fazno, tako da u Oseniku već imamo objekte koji su potpuno završeni, ali i one koji su u fazi završetka, odnosno početka gradnje. Oko 100 objekata već je pod krovom, a na toj lokaciji planirana je izgradnja 176 objekata. Investitori su iz Kuvajta i do sada je ispoštovano sve što je dogovoreno i potpisano", saznali smo od Hamde Ejubovića, načelnika Hadžića.

Izgradnja rezidencijalnog naselja počela je i u Tinovu. Investitor je iz Saudijske Arabije i do sada je izgrađeno 25 objekata, a planirano je ukupno 76.

"Do sada je realizovana trećina projekta. Investitori grade onoliko objekata za koliko im se izda građevinska dozvola. Ne žele zarobljavati novac i grade fazno. I ovo je jedan složen i obiman projekt koji će sasvim sigurno uljepšati općinu Hadžići", istakao je Ejubović.

U Hadžiće, zbog kooperativnosti općinske administracije, lijepog položaja i očuvanih prirodnih bogatstava, investitori rado dolaze, tako da bi na još nekoliko lokacija mogla nići nova naselja. Već je sigurno da će Vilovac uskoro dobiti nove sadržaje i potpuno drugačiji izgled. Riječ je o projektu Općine.

"Imali smo ideju privođenja namjeni našeg prostora pogodnog, prije svega, za turizam, hotele i sl. Projekt smo stavili na konkurs i javila se međunarodna kompanija SEIC, koja je već gradila u Sarajevu i iza sebe ima vrlo uspješne projekte. Firma SEIC okuplja investitore iz Saudijske Arabije, ali i Londona i još nekoliko svjetskih centara. Projekt je jako veliki i sadrži izgradnju hotela visoke kategorije, pratećih objekata, sportskih terena, centra za rekreaciju i sl. Već smo im prodali 336 duluma zemljišta, uradili vodu i preostalo je samo da ih spojimo na novi vodovod. U toku su administrativni poslovi, mi radimo projekt puta i izmjestit ćemo jedan dalekovod sa parcele. Nakon toga sve će biti spremno za gradnju. Vjerujem kako bi na proljeće građevinski radovi mogli započeti", najavljuje Ejubović.

Vizni režim

Projektom je predviđeno očuvanje većeg dijela prirodnih bogatstava, među kojima su drvoredi rijetkih breza. S obzirom na to da je petlja koridora 5c na svega dvije minute od ove lokacije, nije isključeno i da imućnije Sarajlije iz grada presele na ovu lokaciju, odnosno kupe jedan od objekata koji će se prodavati.

"Međutim, uglavnom će se bazirati na turizam. Jedan od uslova da se turizam razvije u svom punom kapacitetu je sasvim sigurno liberalizacija viznog režima. Bili smo vrlo neoprezni kada smo vizni režim nametnuli cijelom svijetu. Kada neko ko ima novac i može birati gdje će na dvodnevni ili petodnevni odmor, mora prvo iz Džede odletjeti u Rijad i tamo čekati vizu, onda neće nikada doći u BiH. Trebalo bi pojednostaviti vizni režim, da se recimo na aerodromu u Istanbulu plati viza i tek onda možemo govoriti o istinskoj promociji naše zemlje i razvoju turizma", zaključio je načelnik Ejubović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije