Potpisani ugovori vrijedni oko 3,4 miliona KM

11.03.2015. 16:44 / Izvor: eKapija.ba
Potpisani ugovori vrijedni oko 3,4 miliona KM

Za izgradnju kanalizacije u Orašju i Ugljari vrijednost radova ugovorena je na 2.193.786,88 KM, a za izgradnju kanalizacije u Donjoj Mahali na 1.268.114,14 KM.

Načelnik Općine Orašje Đuro Topić i direktorica firme Š.F. Inženjering iz Tuzle Maida Šahmanović Klepić potpisali su ugovore o izgradnji kanalizacije otpadnih voda i sustava prijenosa za naseljena mjesta Orašje, Ugljara i Donja Mahala.

Za izgradnju kanalizacije u Orašju i Ugljari vrijednost radova ugovorena je na 2.193.786,88 KM, a za izgradnju kanalizacije u Donjoj Mahali na 1.268.114,14 KM. Novčana sredstava su osigurana iz kredita Europske investicijske banke, iz grantova IPA fondova i vlastitih sredstava. Kroz narednih 18 mjeseci izgradit će se 26 kilometara klasične gravitacijske kanalizacijske mreže s 12 crpnih pumpi.

Izgradnja kanalizacije će obuhvatiti pripremne radove, zemljane radove, nabavu i ugradnju kanalizacijskih cijevi, betonske radove, montažne radove, radove na sanaciji, izgradnju pumpnih stanica, elektro-radove, napajanje potopnih pumpi za otpadne vode i ostale radove prema dokumentaciji u tenderu. U otvorenom postupku javne nabave za najpovoljnijeg izvođača Općina Orašje izabrala je grupu ponuđača čiji je vodeći partner firma Š.F. Inženjering d.o.o. Tuzla, navode iz Općine. 

"Priča o uvođenju kanalizacije je počela 2006. godine kad smo radili studiju izvodljivosti s Europskom unijom u kojoj je ovo područje zbog guste naseljenosti u Tolisi, Kostrču, Donjoj Mahali i Ugljari prepoznato kao veliki problem zbog velikog broja septičkih jama. Izgradnjom kanalizacije poboljšavaju se uvjeti življenja i rješava se problem septičkih jama koje nažalost ne zadovoljavaju standarde i utiču u podzemne vode. Kanalizacija će obuhvatiti nove dijelove Orašja dok je stara gradska jezgra obuhvaćena kanalizacijom od prije 30 godina, obuhvaća naselja Ugljara i 60% naselja Donja Mahala", kazao je prilikom potpisivanja ugovora načelnik Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije