Završena prva faza sanacije klizišta u Kadarićima

22.09.2015. 16:19 / Izvor: Akta.ba
Završena prva faza sanacije klizišta u Kadarićima

Završena je prva faza sanacije klizišta u Kadarićima. Riječ je o klizištu uzrokovanom prošlogodišnjim poplavama dužine 250 metara. U prvoj fazi izvođenja radova sanirano je 160 metara, a u narednom periodu pristupit će se sanaciji preostalog dijela klizišta u dužini od 90 metara.

Završena je prva faza sanacije klizišta u Kadarićima. Riječ je o klizištu uzrokovanom prošlogodišnjim poplavama dužine 250 metara. U prvoj fazi izvođenja radova sanirano je 160 metara, a u narednom periodu pristupit će se sanaciji preostalog dijela klizišta u dužini od 90 metara.

Gradilište su danas posjetili predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnici Izvođača radova, Nadzornog organa i Općine Ilijaš. 

Ukupna vrijednost Projekta je cca 170.000,00 KM. Izvođač radova je firma "Izgradnja Tojaga" d.o.o. Mostar a nadzor nad izvođenjem radova vrši firma "HIDROING BIRO" d.o.o. Sarajevo.

"U 2014. godini Agencija za vodno područje rijeke Save započela je sa aktivnostima na ovom projektu. Prije svega urađen je Glavni projekat uređenja korita rijeke Bosne u Kadarićima, a u 2015. godini Finansijskim planom, za realizaciju ovog Projekta predviđena su finansijska sredstva u iznosu od 170.000,00 KM.  U narednoj fazi očekuje se regulacija preostalog dijela klizišta u iznosu od 90 metara sa stabilizacionim pragom", rekao je predstavnik Agencije za vodna područja rijeke Save Haris Fišeković.

Izvođač radova je uveden u posao 17.08.2015. godine sa rokom od 120 kalendarskih dana. Radovi su završeni u roku od 30 dana.

Predstavnik izvođača radova g. Mirsad Tojaga je istakao da su: "radovi na ovom terenu bili zahtjevni, ali uspjeli smo sanirati klizište.  Obala utvrda je urađena od kamena nabačaja u visini od 5 m, s tim da su urađena i dva stabilizaciona kraja na početku i na kraju dionice".

Pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš, Zdravko Barić je istakao zadovoljstvo realizacijom još jednog projekta sanacije odrona klizišta na rijeci Bosna u mjestu Kadaraići. "Agencija za slivove rijeke Save, realizacijom ovog projekta na području Općine Ilijaš,  još jednom je pokazala svoje uspješno lice u pomoći Općini Ilijaš i stanovnicima mjesta Kadarići koji pripadaju MZ Ilijaš Grad. Ono što je najvažnije da 8 porodica iz ovog mjesta konačno može odahnuti jer je korito rijeke Bosne na dionici od 160 m uspješno sanirano i nadamo se da ćemo i u realizaciji sljedećih Projekata ostvariti uspješnu saradnju".

Hajrudin Omerović, stanovnik naselja Kadarići zahvalio se Općini Ilijaš, Agenciji koja je finansirala radove, Izvođaču radova i svima koji su učestvovali u sanaciji klizišta. "Stanovnici naselja Kadarići su jako zadovoljni što je sanirano ovo klizište jer je postojala opasnsost da klizište zahvati i porodične kuće u blizini. Nadam se da će u skorije vrijeme biti sanirano i ovih preostalih 90 metara".

Pored sanacije klizišta u Kadarićima prema Planu rada Agencije za slivove rijeke Save u 2015. godini planirana je i sanacija klizišta u Ljubinićima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije