Zemlje koje idu ka EU veoma interesantne za ulaganje

06.05.2016. 08:08 / Izvor: Fena
Zemlje koje idu ka EU veoma interesantne za ulaganje

Zemlje jugoistočne Evrope idu ka Evropskoj uniji i zbog toga su veoma interesantne za ulaganje, ali investitori ovdje trebaju i dosljednost i transparentnost, kazao je David Petraeus, predsjednik američke globalne investicione kompanije Kohlberg Kravis Roberts.

Predsjednik američke globalne investicione kompanije „Kohlberg Kravis Roberts“ (KKR) i bivši direktor CIA-e David Petraeus zajedno je sa bivšim članom Predsjedništva Bi Harisom Siladžićem učestvovao na panelu o utjecaju geopolitike na investicije koji je održan u okviru Sarajevo Business Foruma.

KKR je na području jugoistočne Europe pokrenuo velike investicijske projekte u oblasti telekomunikacija i pružanja internet usluga. KKR je u BiH i nekoliko drugih zemalja uložio više od 1,5 milijardi dolara, što je svojevrsna poruka i drugim potencijalnim ulagačima iz Evrope i ostalih dijelova svijeta.

"Zemlje jugoistočne Evrope idu ka Evropskoj uniji i zbog toga su veoma interesantne za ulaganje, ali investitori ovdje trebaju i dosljednost i transparentnost.  Staza kojom idu ove zemlje je jasna, a to je staza koja vodi ka EU i koja će zemlje pokrenuti da naprave određene reforme. Ako se taj put nastavi i mi ćemo nastaviti sa našim investicijama", kazao je Petraeus.

Dodao je da je firma Telemach u BiH preuzela 14 malih firmi i sada pola miliona građana u BiH koristi njihove usluge.

Silajdžić je govorio o tome kako treba iskorititi geopolitiku za razvoj privrede, te kako treba imati u vidu da je BiH postala važna.

"Evropljani sada mogu iskoristiti uspješni multikulturalni model od nas, dakle i oni od nas mogu nešto naučiti, a i mi smo spremni da dalje učimo", kazao je Siljdžić dodajući da je iznenađen zbog toga što mnoge prilike na tom puti dosad nisu  iskorištene.

Naveo je da je mislio da će Zapad dati više pažnje zemljama Balkana, te da postoji određena krivica i sa naše strane, te da smo trebali biti efikasniji.

Siladžić je posebno potcrtao da je postizanje članstva u NATO-u od vitalne važnosti za BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije