Uskoro pripremni radovi za gradnju termoelektrane u Banovićima

30.07.2016. 11:24 / Izvor: Faktor
Uskoro pripremni radovi za gradnju termoelektrane u Banovićima

Ukupno 40 mjeseci je potrebno za projektiranje, gradnju i puštanje u pogon termoelektrane.

Ukupni troškovi izgrad­nje termoelektrane u Banovićima će izno­siti blizu 520 miliona eura, a pripremni radovi će najvjerovatnije početi do kraja ove godine, izjavio je u razgovoru za Faktor Munever Čergić, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići. Gotovo sve potrebne procedure za početak ovog velikog projek­ta su okončane, a rukovodstvo banovićkog rudnika nedavno je dobilo i nacrt ugovora od banke.

NACRT GARANCIJE

"Sada moramo pregledati ugovor, i ako eventualno bude nekih odstupanja, moramo se usaglasiti. Nakon toga se po­novo ide u proceduru u Vladu i Parlament Federacije BiH za odobrenje konačnog davanja  saglasnosti za izdavanje garan­cije", kazao nam je Čergić. U međuvremenu, pojašnjava direktor, Ministarstvo finansija treba da završi nacrt garanci­je, koji će se usaglasiti sa ban­kom i osiguranjem. Time bi sve procedure bile završene.

"Ne znam koliko će to traja­ti. U najgoroj varijanti to bi se moglo završiti do novembra, ali se nadamo da se može završi­ti i do kraja septembra. Dakle, u naredna dya mjeseca. Onda bismo zvanično potpisali ugovor i odredili datum s kojim ugovor stupa na snagu. To će u svakom slučaju biti do kraja godine", ka­zao nam je Čergić.

Nakon što ugovor u narednim mjesecima stupi na snagu, proces će se nastaviti dalje, te će zapo­četi izrada izvedbenog projekta.

"Ukupno 40 mjeseci je po­trebno za projektiranje, gradnju i puštanje u pogon termoelektra­ne. Ove godine će se pristupiti pripremnim radovima, pripremi lokacije. Dok se bude projek­tiralo, radit će se na tome i na objektima u kojima će radnici živjeti. Valja 40 mjeseci živjeti na terenu", kazao nam je Čergić.

POVOLJNIJI UVJETI

Kada je riječ o cijeni izgradnje termoelektrane, onaje ostala ista. Kako nam je pojasnio direktor, sa bankom su postignuti povolj­niji uvjeti, a ostale stvari koje su dogovorene, ne mijenjaju se.

"Vrijednost radova i opreme je 405 miliona eura. Uz to, ima još raznih toškova. Tu je pri­ključak na mrežu, plaćanje ca­rine, plaćanje PDV-a, naknade za banke... Dakle, ukupni troš­kovi, kada se zatvori cjelokupna finansijska konstrukcija, iznose blizu 520 miliona eura", kazao nam je Čergić.

Strateški partner za izgrad­nju termoelektrane je kineska kompanija Dongfang Electric Corporation Limited (DEC). Ugovor sa ovom kompanijom Čergić je potpisao krajem nove­mbra 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije