Počeli radovi na izgradnji Hidroelektrane Vranduk

31.07.2016. 08:16 / Izvor: Avaz.ba
Počeli radovi na izgradnji Hidroelektrane Vranduk

Prve građevinske mašine izašle su na gradilište novog razvojnog projekta i počele s radom na proširenju pristupnih puteva.

Gradnja Hidroelektrane (HE) Vranduk, prve u BiH nakon 40 godina, počela je u petak.  Prve građevinske mašine izašle su na gradilište novog razvojnog projekta i počele s radom na proširenju pristupnih puteva, promjeni toka rijeke Bosne i rušenju objekata za koji je eksproprijacija davno završena. 

KONKRETNA REALIZACIJA

Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), pozdravio je izlazak mašina na teren te pojasnio da će krajem augusta biti upriličena svečanost kojom će se ozvaničiti početak radova. 

"Do tada će dobar dio posla biti urađen, govorim o pripremama, naravno. Potrebno je sada promijeniti tok rijeke, a najvažnije je da su mašine izašle na teren. Znam da su ljudi nestrpljivi, da ne vjeruju u najave, izjave, ali kada su mašine na terenu, onda svi mogu vidjeti da se radi o ozbiljnom projektu i o ozbiljnom pristupu" - kaže Salkić. 

Poštujući sve procedure, izradu glavnog projekta i njegovu reviziju, gradnja HE Vranduk postala je i jedan od projekata o kojem se svakodnevno razgovara i na kojem se svakodnevno radi u EPBiH. 

"Nama je ovaj projekt bitan i mi smo od početka pristupali sa stavom da se konačno krene u konkretnu realizaciju, a da to ne ostaje samo mrtvo slovo na papiru, kao što je bilo do sada" - dodaje Salkić. 

Inače, radi se o gradnji hidrocentrale koja će biti u vlasništvu EPBiH. Ugovor o gradnji potpisan je početkom godine s čelnicima konzorcija kompanija „Strabag“ i „Končar“, koji su dostavili najbolju ponudu za ovaj veliki posao. 

KLJUČ U RUKE ​​

Potpisan je ugovor po sistemu „ključ u ruke“, a obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje postrojenja u pogon. 

Nakon završetka projektne dokumentacije, rok za okončanje radova je 46 mjeseci. 
Prema najavama firmi koje su dobile ovaj posao, jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara, dok će visina brane iznositi 19, a dužina 120 metara.

BROJKE 

112,3 miliona KM vrijednost gradnje HE Vranduk

19 megavata iznosit će instalirana snaga 

96 gigavat-sati bit će godišnja proizvodnja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije