Općina Odžak u projektu razvoja ruralnog poslovanja

01.09.2016. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Općina Odžak u projektu razvoja ruralnog poslovanja

Općina Odžak će izraditi Izvedbene projekte te osigurati sve potrebne dozvole za izvođenje radova.

Potpisanim Memorandumom o razumijevanju između Općine Odžak i Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, definirane su nadležnosti za  projekte izgradnje i rekonstrukcije tržišne infrastrukture u općini Odžak, koji se financiraju iz kreditnih  sredstava OPEC Fonda za međunarodni razvoj i sredstava vlastitog učešća Općine  a u okviru Projekta razvoja ruralnog poslovanja.

Općina Odžak će izraditi Izvedbene projekte te osigurati sve potrebne dozvole za izvođenje radova, kao i osigurati  pravilno održavanje objekata po završetku radova.

Maksimalna vrijednost jednog projekta ograničena je na 250.000,00 KM, a Općina Odžak se obvezuje na sufinanciranje u iznosu od 30%  naznačene maksimalne vrijednosti svakog pojedinačnog mikroprojekta.

Lista prioriteta mikroprojekata biti će utvrđena zajedničkom odlukom općine i predstavnika Ureda za koordinaciju projekata.

Drugim Memorandumom predviđen je dio sredstava iz Projekta razvoja ruralnog poslovanja za financiranje kapaciteta udruga poljoprivrednika, zadruga u lancima jagodastog i drvenastog voća,ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskih plodova kao i farmera koji se bave proizvodnjom mesa i mlijeka.

U ovom projektu Ured za koordinaciju projekata (PCU) financira maksimalno 20% vrijednosti start paketa i minimalno 30% ukupne vrijednosti nabave opreme, sitne mehanizacije i infrastrukture manjeg kapaciteta.

Općina Odžak sufinancirat će s 10% start pakete, a s 30% nabavu opreme, sitne mehanizacije i infrastrukture manjeg kapaciteta dok će odabrani korisnici financirati ostatak ukupne vrijednosti projekta.

Oba Memoranduma o razumijevanju potpisali su Općinski načelnik Hajrudin Hadžidedić  i direktor Ureda za koordinaciju projekata Halil Omanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije