U 2017. godini počinju radovi na Prvoj transverzali

07.10.2016. 08:04 / Izvor: Fena
U 2017. godini počinju radovi na Prvoj transverzali

Konaković je kazao da je za Vladu KS Prva transverzala najvažniji kapitalni projekt, čija realizacija kreće naredne godine.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo jučer su u Zavodu za planiranje razvoja KS razgovarali o realizaciji projekta Prve transverzale.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić.

Konaković je kazao da je za Vladu KS Prva transverzala najvažniji kapitalni projekt, čija realizacija kreće naredne godine, a najveći problem u odvijanju saobraćaje u KS-u je u Vogošći.

Stoga je od Zavoda za planiranje razvoja KS zatraženo da uoče slabosti na projektu kako bi bili smanjeni eventualni troškovi.

"Već imamo nekoliko prijedloga kojima bismo na određen način smanjili troškove i napravili ovaj projekt realnim", rekao je Konaković i izrazio očekivanje da se Federacija uključi u realizaciju ovog procesa.

Konaković je pojasnio da je cilj Vlade KS da se početkom naredne građevinske sezone krene u realizaciju ovog projekta i to sa tri strane, da se krene sa izgradnjom tunela kroz Kobilju Glavu prema Hotonju, da se krene iz Vogošće sa autoputa prema tunelu i iz Općine Centar u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa.

Za načelnika Smajića Prva transverzala je najprioritetniji projekt građana Vogošće i Općine Vogošća, te da sve zainteresirane strane intenzivno provode aktivnosti da se što kvalitetnije izvrše pripreme i počne sa izvođenjem radova na onim dionicama na kojima se to može raditi.

Na kraju ovog veoma uspješnog sastanka je najavljeno da će prvi radovi na izgradnji Prve transverzale krenuti već naredne građevinske sezone, saopćeno je iz Općine Vogošća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije