Aerodrom Tuzla proširuje kapacitete i otvara liniju za London

20.10.2016. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Aerodrom Tuzla proširuje kapacitete i otvara liniju za London

Uspješna priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla nastavlja se otvaranjem novih avionskih linija i proširenjem aerodromskih kapaciteta.

Uspješna priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla nastavlja se otvaranjem novih avionskih linija i proširenjem aerodromskih kapaciteta. U prvih devet mjeseci ove godine kroz ovaj aerodrom je prošla 231 hiljada putnika. Planom rada očekuje se rekordan broj putnika do kraja godine, javlja RTV TK.

"Očekujem da se će taj plan ispuniti za 2016. godinu i da će do kraja godine kroz aerodrom proći između 305 do 308 hiljada", kazao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Od 30. oktobra ove godine, putnici će moći letjeti i u London. Bit će to deseta destinacija do koje se može stići sa tuzlanskog aerodroma.

"Punjenje je sasvim zadovoljavajuće u ovom trenutku. Očekujemo male probleme sa Londonom. Razlog je vizni režim koji imamo sa Velikom Britanijom. To su problemi koje smo očekivali. Razgovarao sam i sa menadžmentom Londonskog aerodroma Luton i oni su mi kazali da su zabrinuti. Vidjet ćemo kakva će biti popunjenost aviona", dodaje Karasalihović.

Prije dva mjeseca potpisan je ugovor sa Wizz Air-om za baziranje još jednog aviona krajem marta 2017. godine čime su smanjeni kapaciteti terminalne zgrade aerodroma. U toku je izrada idejnog rješenja za njenu rekonstrukciju i proširenje.

"Naš plan je da projektujemo i izgradimo zgradu koja nesmetano može obavljati servis putnika i prtljaga za oko 700 do 800 hiljada putnika na nivou godine. Nama je jako bitno da možemo opslužiti dva aviona u jednom satu, tako da u odlascima i dolascima možemo opslužiti po 400 putnika", pojašnjava direktor Karasalihović.

Za ovu investiciju treba obezbijediti 4,5 miliona KM. Prema riječima direktora Karasalihovića aerodrom će kroz kreditna sredstva obezbijediti pedeset posto sredstava. Za preostali iznos biće potrebna pomoć federalne i kantonalne Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije