Konaković: Dinamika izgradnje transverzale zavisi od Vlade FBIH

03.02.2017. 11:57 / Izvor: Avaz.ba
Konaković: Dinamika izgradnje transverzale zavisi od Vlade FBIH

Prva transverzala, prema procjenama, koštat će oko 215 miliona KM.

Gradnja Prve transverzale, koja će povezivati centar grada s Vogošćom, počinje ove godine, kazao je jučer za  Avaz premijer KS Elmedin Konaković. Dodao je da dinamika izgradnje, koja zavisi od iznosa novca, treba biti definirana do kraja februara. Vlada KS, dodao je, osigurala je oko 50 miliona KM, a trenutno se čeka odgovor Vlade Federacije o iznosu novca koji će oni dati.

Prva transverzala, prema procjenama, koštat će oko 215 miliona KM, a još nisu poznati detalji odakle će početi raditi, hoće li se, kako je bilo govora, graditi, umjesto po dvije trake u oba pravca, samo po jedna... Sve pojedinosti znat će se do kraja mjeseca.

Dinamika i način pristupanju izgradnje najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u KS, kojim će se od Grbavice do uključenja na autoput 5C stizati za desetak minuta, kako kaže Konaković, sada zavisi od odluke Vlade FBiH, koja bi u što skorijem roku trebala dostaviti odgovor o iznosu novca koji su spremni uložiti u izgradnju.

"Kanton je uradio značajan dio priprema. Mi sada idemo na konsultacije s načelnicima općina da se dogovorimo o planskoj dokumentaciji. Čekamo odgovor Federalne vlade da bismo mogli definirati dinamiku izgradnje. Ako nam daju 30, 40 ili 50 miliona maraka, možemo krenuti s puno širim obimom radova, sa sve tri tačke. A, ako nam daju manje para, moramo procijeniti šta ćemo s ovih 50 miliona KM, koliko imamo za ovu godinu", rekao je Konaković.

Premijer nije isključio mogućnost da Vlada Federacije odbije finansirati dio projekta, ali se nada da do toga neće doći.

"To bi za nas bilo veliko razočarenje, ali ne vjerujem da se to može desiti. S obzirom na dosadašnje poteze, mi trenutno čekamo njihov odgovor.  Sigurni ćemo biti kada vidimo pare u budžetu. Za vrijeme mog mandata nismo dobili ništa od njih za saobraćajnu infrastrukturu, a ostali dijelovi jesu. Nismo mnogo ni tražili, Sali sada je nužno sa sudjeluju", kaže Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije