Gradi se HE Vranduk: Vrijednost projekta 57,4 miliona eura

23.02.2017. 11:58 / Izvor: Avaz.ba
Gradi se HE Vranduk: Vrijednost projekta 57,4 miliona eura

Za radove je angažirano i do sedam kamiona te pet teških mašina, kao i do 20 radnika.

Nakon kraće pauze u januaru, zbog snijega i niskih temperatura, pripremni radovi na gradilištu Hidroelektrane (HE) Vranduk, prve koja će biti sagrađena poslije 40 godina, a koja je u sistemu "Elektroprivrede BiH" (EPBiH), nastavljeni su početkom februara.

Ovih dana posebno su intenzivirani radovi u rejonu brane i velike strojare. Kako su nam kazali iz "Elektroprivrede BiH", u rejonu brane trenutno se izvode završni radovi na zagatu - pregradi koja služi kao zaštita od vode.

"Radi se ojačavanje nasipa uzvodnog i nizvodnog dijela zagata, ugradnja zatega u talpe i to drugi red te brtvljenje rupa od zatega",  pojašnjavaju iz EPBiH.

Za radove je angažirano i do sedam kamiona te pet teških mašina, kao i do 20 radnika. Osim toga, u ovom gradilišnom rejonu obavlja se i kabliranje lokacije privremene TS „Brana" zbog konekcije na mrežu.

U gradilišnom rejonu velike strojare obavlja se i iskop trase kabla za povezivanje privremene TS "Glavna strojara" na mrežu, a radove izvodi pet do deset radnika.

Gradnja HE Vranduk ozvaničena je u septembru prošle godine.

Vrijednost ovog projekta, čij i je investitor „Elektroprivreda BiH", iznosi 57,4 miliona eura. Predviđeno vrijeme realiziranja projekta je 45 mjeseci, a planirano je da hidroelektrana bude puštena u rad u novembru 2019.

Radovi su povjereni konzorciju "Strabag" Austrija i "Končar-inžinjering za energetiku i transport" Hrvatska (Končar - KET).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije