Firme iz Češke i Srbije planiraju proizvodnju eteričnih ulja u BiH

Investicije / PROJEKTI

Firme iz Češke i Srbije planiraju proizvodnju eteričnih ulja u BiH

FIPA  će aktivno učestvovati u ovoj investiciji i podržati investitora u svim fazama poslovanja.

25.02.2017. 09:27 / Izvor: Akta.ba

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa predstavnicima firme Eterika iz Srbije o planovima da zajedno sa češkim kompanijama Aroma Praha i Araco u Bosni i Hercegovini pokrenu proizvodnju organskih eteričnih ulja, aroma, boja i prehrambenih proizvoda, kao i plantažiranja ljekovitog bilja. Proizvodnja bi započela na području  opštine Ribnik, gdje su procijenili  da su uslovi za organsku proizvodnju veoma dobri, a zatim bi se širio na ostala područja u BiH. Posebno  žele ostvariti saradnju sa poljoprivrednim dobrima koja posjeduju odgovarajuće zemljište. Početna ulaganja bi iznosila oko 100 hiljada eura, uz stalno zaposlenih  desetaka radnika i veći broj sezonskih radnika, a zatim bi se širenjem proizvodnje povećavala i ulaganja.

FIPA  će aktivno učestvovati u ovoj investiciji i podržati investitora u svim fazama poslovanja, posebno na planu  iznalaženja odgovarajućih lokacija i  partnera za ovu proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije