Austrijske firme investirale u RS 606 miliona KM

30.05.2017. 07:34 / Izvor: Fena
Austrijske firme investirale u RS 606 miliona KM

Đokić tvrdi da RS predstavlja veoma povoljno područje za ulaganje zbog izuzetno povoljnih cijena električne energije,

Austrija je po obimu ulaganja treći strani ulagač u Republiku Srpsku (RS), s ukupnim investicijama od 606 miliona KM, a po obimu vanjskotrgovinske razmjene s RS nalazi se na sedmom mjestu, rečeno je tokom sastanka entitetskog ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića i trgovinskog savjetnika austrijske ambasade u BiH Philippea Kupfera.

Đokić tvrdi da RS predstavlja veoma povoljno područje za ulaganje zbog izuzetno povoljnih cijena električne energije i niske stope poreskih opterećenja, naročito u oblasti tekstilne i industrije kože i obuće.

Naveo da u oblasti obnovljivih izvora energije potencijal nije u dovoljnoj mjeri iskorišten i da postoji mnogo prostora za saradnju, te kao primjer dobre saradnje u ovoj oblasti istakao poslovne odnose s austrijskom kompanijom „Kelag“ koja, zajedno sa kompanijom „Interenergo“ iz Slovenije, uspješno realizuje projekte u RS.

"Izgradnjom HE 'Novakovići' i MHE 'Zapeće' na rijeci Ugar, kompanija 'Kelag' je pokazala da je respektabilan investitor", rekao je entitetski resorni ministar i dodao da očekuje da ova kompanija uskoro završi realizaciju projekta izgradnje HE „Medna“, a vrijednost investicije iznosi oko 20 miliona eura. 

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH je istakao da zastupa interese austrijskih investitora i kompanija u BiH, te da će austrijske investitore upoznati s brojnim prednostima ulaganja u RS, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije