EPBiH - U dva investiciona ciklusa ulaganja u rudnike 585 miliona KM

08.06.2017. 13:44 / Izvor: Fena
EPBiH - U dva investiciona ciklusa ulaganja u rudnike 585 miliona KM

U okviru "Dana Elektroprivrede BiH" Fahrudin Tanović je prezentirao dosadašnja i planirana ulaganja.

Po osnovu dvaju ciklusa investicionih ulaganja u zavisna društva, rudnike uglja, u okviru dokapitalizacije previđena su ulaganja više od 585 miliona KM i trebaju se realizirati do kraja 2018. godine - kazao je danas rukovodilac Sektora za proizvodnju JP Elektroprivreda BiH Fahrudin Tanović.

U okviru "Dana Elektroprivrede BiH" na Međunarodnom sajmu energetike "Energa" koji se održava u sarajevskom Centru Skenderija Tanović je prezentirao dosadašnja i planirana ulaganja u rudnike, članice koncerna Elektroprivrede BiH.  

Naveo je da je investicione odluke, odnosno odluke o dokapitalizaciji donijela JP Elektroprivreda radi poboljšanja poslovanja zavisnih društava rudnika uglja.

"Tako je prvi ciklus dokapitalizacije, odnosno investicionih odluka koji je donesen do 31. decembra 2015 . iznosio  više od  258 miliona KM podijeljeno po rudnicima, a novi ciklus investicionih odluka je donesen 29. marta 2016. s dodatnih oko 326 miliona KM, tako da ukupna ulaganja u rudnike u okviru dokapitalizacije iznose više od 585 miliona KM", naveo je Tanović.     

Ukoliko se, po njegovim riječima, posmatra poslovanje rudnika u proteklih sedam godina, vidljivo je da je u prvih nekoliko godina došlo do povećanja proizvodnje, a zatim do pada što je rezultat nedovoljnog ulaganja u proteklom periodu u rudnike uglja, odnosno  kada je prijenos vlasništva ostvaren nisu se mogli odmah pokazati pozitivni rezultati ulaganja od Elektroprivrede BiH.

"Proizvodnja uglja je bila najveća u 2011. i 2012. godini kada je ostvarna proizvodnja od 5,5 milion tona da bi to u 2015. palo na 4,5 miliona tona. Treba napomenuti da je na  rezultate u proizvodnji uglja utjecao i period velikih poplave u 2014. godini. Već u 2016. počinje ponovno povećanje proizvodnje uglja tako da je u toj godini dostignuta količina od 4,9 miliona tona, a cilj je u 2017. postizanje količine od 5,5 miliona tona", naveo je Tanović.

Ono što je dobro za zavisna društva, rudnike uglja, kako je dodao, jeste da nemaju probelma s plasmanom uglja, jer imaju osigurano tržište u njihovim termoelektranama. Ukupni prihodi u rudnicima pratili su i ukupnu proizvodnju, a posljednjih godina smanjuju se troškovi, kao  i broj zaposlenih.     

Tanović je naveo aktivnosti koje je poduzeo JPEPBiH za poboljšanje poslovanja u zavisnim društvima, rudnicima uglja i ciljeve predloženog koncepta novog ciklusa investicionog ulaganja.

Među ostalim je kazao da je zaustavljen trend pada proizvodnje, te da se dostižu  dnevni i mjesečni planovi proizvodnje. Također, dostiže se održiva proizvodnja koja omogućava stabilnost poslovanja uz izvršavanje svih zakonom propisanih obaveza.

Govoreći o efektima poduzetih aktivnosti u poboljšanju poslovanja u ZD rudnicima uglja za prva četiri mjeseca ove godine u poređenju s istim pokazateljima i periodom u 2015. i 2016. godine Tanović je naveo da je povećana ukupna proizvodnja i plasman uglja za oko 32 posto u odnosu na isti period 2015., odnosno oko devet posto u odnosu na isti period 2016. Prihodi su povećani  za 28 posto u odnosu na taj period 2015. , odnosno za devet posto u odnosu na isti period 2016., a troškovi smanjeni za oko tri posto i u 2015. i 2016.

"Gubitak je za 29 miliona KM manji u odnosu na gubitak za isti period 2015. godine, odnosno za 13,37 miliona KM  u odnosu na gubitak za taj period 2016.", dodao je Tanović.

Kako je poznato, 14. januara 2009.  Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o prenosu udjela FBiH u rudnicima uglja u FBiH na JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u: RMU “Kakanj” d.o.o. Kakanj, RMU “Breza” d.o.o. Breza, RU “Gračanica” d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, RMU “Abid Lolić” d.o.o. Travnik-Bila, Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla, RMU “Đurđevik” d.o.o. Đurđevik, RMU “Zenica” d.o.o. Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije