Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju BiH

10.08.2017. 13:15 / Izvor: Akta.ba
Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej BiH u Sarajevu dobio je najsavremeniju opremu, a u implementaciju svih pripremnih aktivnosti i radova uloženo je više od 120.000 KM.

Okončanim radovima na ugradnji sistema vatrodojave i videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, postignuti su osnovni uvjeti kojima se sprečava oštećenje objekata i kolekcija. Ugradnja ovih sistema je dio preventivne konzervacije muzeja i muzejskih kolekcija.

Zemaljski muzej BiH u Sarajevu dobio je najsavremeniju opremu, a u implementaciju svih pripremnih aktivnosti i radova uloženo je više od 120.000 KM, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Prilikom izvođenja radova vodilo se računa o adekvatnim pozicijama kamera, dojavljivača vatre i drugih uređaja, kako ne bi ugrozili vizuelni dojam izložbenih prostora te istovremeno osigurali i maksimalnu funkcionalnost. U okviru aktivnosti Projekta zaposlenici muzeja su također obučeni za rukovođenje i praćenje rada ovih sistema.

Radove ugradnje sistema vatrodojave radila je firma Vatrosistemi d.o.o. Sarajevo, sistema videonadzora Securitas d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad radovima radila je firma DSC d.o.o. Sarajevo, dok je superviziju s aspekta zaštite spomenika vršio Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Navedeni radovi dio su aktivnosti projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“ za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000 dolara provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Projekat primarne konzervacije ima za cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije