Trebinje će graditi kuglanu, auto kamp, ali i novu gradsku tržnicu

16.08.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Trebinje će graditi kuglanu, auto kamp, ali i novu gradsku tržnicu

Grad Trebinje objavio je listu kapitalnih investicija sa projektima koji su od važnosti za lokalnu zajednicu.

Grad Trebinje objavio je listu kapitalnih investicija sa projektima koji su od važnosti za lokalnu zajednicu.

Obzirom da Grad intezivno radi na aktivnostima unapređenja poslovnog okruženja u skladu sa zahtjevima i kriterijumima „BFC standarda koji dokazuje povoljan poslovni ambijent", a kako je jedan od eliminacionih kriterijuma posjedovanje Plana kapitalnih investicija koji će biti razvijen uz učešće javnog i privatnog sektora, Gradonačelnik je na osnovu Odluke skupštine Grada o pristupanju procesu izrade srednjoročnog plana kapitalnih investicija za period od 2017. do 2022. godine.

Kapitalnim investicijama u smislu ovoga Plana smatraju se investicije čija je vrijednost veća od 50.000,00 KM, kao i investicije u opremu čiji je vijek trajanja duži od 10 godina.

Ukupna sredstva koja su potrebna za realizaciju investicija iz Plana su procijenjena na 129.000.000 KM.

U cilju unapređenja privrednog razvoja i privlačenja značajnijih investicija, glavni fokus u PKI predstavljaju prijedlozi projekata koji se odnose na unapređenje infrastrukture u industrijskoj zoni Volujac i Novom Trebinju.

Takođe, veoma bitan aspekt u okviru mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavljaju projekti izgradnje pratećih objekata za potrebe poljoprivrednih proizvođača kao što su hladnjače, otkupne stanice itd. slični objekti, tu je rješavanje natapnih sistema, rješavanje asfaltiranja puteva, razvoj eko i etno potencijala.

Projekciju potreba za navedenim tipom objekata kao i samu nabavku, instaliranje i upravljanje istim vršio bi Agrarni fond Grada Trebinja, kao glavni pokretač aktivnosti razvoja poljoprivredene djelatnosti. Agrarni fond će kroz svoje aktivnosti i djelovanje obezbijediti sredstva za realizaciju ove investicije, koja su procijenjena na 500.000 KM.

RAZVOJ POSLOVNIH ZONA

Gradska uprava će u narednom periodu intenzivno razvija poslovnu zonu Volujac, kako bi se stvorile pretpostavke za izgradnju poslovnih objekata.

"U ovom momentu poslovna zona Volujac nije kvalitetno opremljena neophodnom infrastrukturom, što je osnovni preduslov za izgradnju poslovnih objekata. Sredstva koja su planirana za izgradnju vodovodne mreže, mreže za sanitarnu vodu kao saobraćajnica u PZ Volujac i saobraćajnice u novoformiranoj poslovnoj zoni Banjevci u ukupnom iznosu od 1.800.000 KM", navedeno je u Planu.

Turizam je također jedna od strateških oblasti koju posebno  žele razvijati, jer je u ekspanziji i smatraju da potencijali koje imaju tek treba da se razvijaju i iskoriste.

Posebnu pažnju posvetit će rekonstrukciji Starog grada. Ovim projektom je predviđena sveobuhvatna i kompletna rekonstrukcija Starog grada.

Planirane su aktivnosti na popločavanju svih pješačkih staza i trgova, rekonstrukcija instalacija, uređenje fasada, krovova, sanacija objekata.

Radit će se na rekonstrukciji Hercegovačke kuće ali i izgradnji gradske tržnice. Ideja je da se objekat na Trgu slobode dovede u funkciju i namjenu koja mu pripada, tako da je planirano da se objekat priključi na kanalizacionu mrežu, da se kompletno rekonstruiše prizemlje i da se dogradi sprat, na potezu između dvije kule.

Projekat rekonstrukcije i nadogradnje je pripremljen, a vrijednost investicije je procijenjena na 480.000 KM.

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Veliku pažnju grad će posvetiti obnovi infrastrukture, kako je navedeno u Planu. U sklopu ove oblasti obuhvaćeni su projekti saobraćajne infrastrukture, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, uređenje vodotoka kao i javna rasvjeta.

Radit će se na obnovi sportskih teran i izgradnji biciklističkih staza. Igradnja biciklističke staze na potezu od Trebinja do Ivanice, koristeći trasu stare pruge.

Iz sredstava Grada će se obezbijediti sredstva za projektnu dokumentaciju, dok će se apliciranjem za fondovima i tražeći donatora pokušati projekat realizovati u cjelini. Procjenjena vrijednost iznosi 1.700.000 KM.

"Izgradnja kuglane je jedan od planiranih projekata. Uvidom u stanje oblasti Istočne Hercegovine došli su do zaključka da cijela regija (a i šre) ne posjeduje sportski objekat šestostazna kuglana na 9 čunjeva, koji bi u slučaju realizacije definisao Trebinje kao izrazitu destinaciju za sportski turizam. Veličina tržišta bi obuhvatala cijelu regiju Istočne Hercegovine, kao i gradove Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske, te bi se sa ovakvim objektom moglo organizovati i evropsko takmičenje koje omogućava značajnija sredstva, a samim tim i isplativost ulaganja. Gradnjom moderne šestostazne kuglane u Trebinju, naš grad bi uz prateći i nadolazeći sportski moglo da postane bazičan sport u srednjim i osnovnim školama, kao i mogućnost organizovanja turnira, radničkih igara", navedeno je u Planu Grada Trebinja.

Tu je još uređenje planinarskih staza ma planini Orjen, Leotar, i Bjelasica. Projekat koji je procjenjen na vrijednost od 1.000.000 KM.

Grad je u Plan stavio i izgradnju Vatrogasnog doma, auto kampova ali i nastavak izgradnje zatvorenog bazena za koga je sredstva obezbijedilo ZDP "HET" u kompletnom iznosu od 10.000.000 KM.

Infrastruktura za aerodrom Trebinje je investicija koja se nalazi u planu preduzeća „Aerodromi Srpske" i finansira se iz njihovih sredstava u iznosu od 350.000 KM.

Učešće gradskog budžeta je predviđeno u iznosu od 50.000 KM.

Po ovom Planu sredstva za realizaciju planiranih investicija će se obezbijediti iz četiri izvora, i to iz dijela redovnih sredstava budžeta Grada, zatim iz kreditnih sredstava, dio iz donacija-grantova i iz sredstava javnih preduzeća i drugih oblika finasiranja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije