Sredstvima pomoći Srbije Sokolac obnavlja kino-salu i dio infrastrukture

14.09.2017. 13:31 / Izvor: SRNA
Sredstvima pomoći Srbije Sokolac obnavlja kino-salu i dio infrastrukture

Opština Sokolac će od sredstava pomoći koju je odobrila Srbija sanirati objekat kino-sale, koja je prije šest godina izgorjela u požaru.

Opština Sokolac će od sredstava pomoći koju je odobrila Srbija sanirati objekat kino-sale, koja je prije šest godina izgorjela u požaru i riješiti pitanja infrastrukture u novoformiranim naseljima, najavili su u lokalnoj upravi.   

Načelnik ove opštine Milovan Bjelica rekao je Srni da je u nedavnom razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, rekao da bi ovoj lokalnoj zajednici bilo neophodno oko 1.000.000 evra za rješavanje lokalnih potreba.

"Mi za sada ne znamo u kom iznosu ćemo dobiti pomoć od Srbije, ali koliko god da dođe pomoći, za nas je značajno, veoma bitno i izražavamo veliku zahvalnost Srbiji koja pomaže Republiku Srpsku", kaže Bjelica izrazivši nadu da se prvi dio pomoći može očekivati već u oktobru.

Bjelica je istakao da bi lokalna uprava, osim sredstava iz Srbije, iskoristila i druge resurse, pomoć donatora, nevladinih organizacija i pojedinih fondacija.

Prema planu lokalne uprave, cilj je da se objekat kino-sale u prvoj fazi zatvori i zaštiti od daljeg propadanja, a potom bi se nastavilo njegovo uređenje u skladu sa finansijskim mogućnostima.

U Ustanovi za kulturu Sokolac kažu da sve pripremljene kulturne sadržaje, manifestacije i brojne projekte realizuju zahvaljujući razumijevanju drugih ustanova i organizacija.

"Tokom godine organizujemo 10 manifestacija, više radionica edukativnog tipa, predstava za djecu i druge kulturne sadržaje. Zbog nedostatka prostora u našoj ustanovi, dio pripremljenih sadržaja održavamo na otvorenom ukoliko to vremenski uslovi dozvole ili u prostorijama ustanova i oragnizacija sa kojima sarađujemo", kaže direktor Ustanove za kulturu "Pero Kosorić" Irena Šućur.

Ona je dodala da najveći dio programskih sadržaja realizuju u Parohijskom domu crkvene opštine Sokolac, u Sportskoj dvorani, Narodnoj biblioteci, Visokoj školi za uslužni biznis, a manje sadržaje u prostorijama Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška".

U lokalnoj upravi ističu da je jedan od prioriteta investiranja iz sredstava pomoći od Vlade Srbije i izgradnja infrastrukture u novoformiranim naseljima nastalim poslije rata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom nedavne posjete Istočnom Sarajevu, razgovarao sa načelnicima gradskih opština Istočnog Sarajeva o načinu pomoći ovim lokalnim zajednicama, prema usvojenoj odluci Vlade Srbije.

Opština Sokolac je jedna od šest opština koje čine Grad Istočno Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije