Uskoro javni konkurs za idejni projekt budućeg izgleda parka Hastahana

03.10.2017. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Uskoro javni konkurs za idejni projekt budućeg izgleda parka Hastahana

Prema smjernicama za izradu plana predviđena je izgradnja podzemne garaže tako da bi se iznad površine mogao izgraditi trg sa hortikulturnim rješenjem i urbanim mobilijarom.

Nakon što smo jučer objavili informaciju  o Odluci o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana, iz Općine Centar su se oglasili saopćenjem u kojem podsjećaju da je na ovom lokalitetu ranije je bila planirana izgradnja "Muzeja opsade Sarajeva", ali nakon što je investitor projekta "Fama" kolekcija zvanično pisanim putem obavijestio Općinu Centar da odustaje od njegove realizacije, pristupilo se izradi drugog rješenja kako bi se navedeni lokalitet uredio i stavio u funkciju građana.

"U Odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće nigdje se ne pominje izgradnja objekta od šest spratova kao što se navodi u pojedinim medijskim člancima. Ovdje je u pitanju isključivo pokretanje procedure za buduće uređenje lokaliteta, a u smjernicama za izradu plana, odnosno članu 4. Odluke, između ostalog se navodi da na predmetnom lokalitetu može biti izgrađen objekat koji će se sastojati od suterena, prizemlja i jednog sprata, a u kojem bi bili smješteni sadržaji nestambene namjene, odnosno galerije, knjižare, izložbeni prostori, edukativni sadržaji za djecu, multimedijalni sadržaji, poslovni, turistički i uslužni sadržaji. Maksimalna tlocrtna površina, u skladu sa smjernicama za izradu, može iznositi 3500 kvadratnih metara, a površina parcele iznosi 1,2 hektara. U smjernicama dakle stoji da se može graditi objekat, a nigdje nije utvrđeno da će on automatski biti i izgrađen", saopćeno je iz Općine Centar.

Nadalje, prema smjernicama za izradu plana predviđena je izgradnja podzemne garaže tako da bi se iznad površine mogao izgraditi trg sa hortikulturnim rješenjem i urbanim mobilijarom, navode iz Općine.

Izmjene i dopune ovog planskog dokumenta neće ići po skraćenoj već po redovnoj proceduri, uz učešće relevantnih stručnjaka i institucija kao i svih zainteresiranih građana, a prihvaćen je prijedlog da se raspiše javni konkurs za idejni projekt budućeg izgleda prostora parka Hastahana.

Na kraju, konačnu odluku o tome šta će se graditi na ovoj lokaciji i na koji način će ona biti uređena, reći će građani koji će svoje viđenje Hastahane moći iznijeti kroz javne rasprave koje će biti organizovane po ovom pitanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije