Odlučeno je: Na prostoru Hastahane gradit će tržni centar

02.10.2017. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Odlučeno je: Na prostoru Hastahane gradit će tržni centar

Sarajevska Općina Centar ostaje bez parka za djecu na prostoru Hastahane jer je na prostoru površine od 11.543m2 planirana izgradnja zgrade.

Sarajevska Općina Centar ostaje bez parka na prostoru Hastahane jer je na površini od 11.543m2 planirana izgradnja tržnog centra sa podzemnom garažom, saznaje Akta.ba.

Naime, na sjednici OV Centar Sarajevo održanoj 29. septembra većinom glasova usvojena je izmjena Regulacionog plana "Gradski centar Marijin Dvor" kojim se mijenja namjena za lokalitet Hastahana.

Podsjetimo, poslovni portal Akta.ba je još prije nekoliko mjeseci pisao o planu i interesu da se na ovoj lokaciji izgradi moderna zgrada.

U Odluci  o pristupanju izradi izmjena i dopuna  regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor" navodi se da je lokalitet bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru, kao vrijedan neizgrađen prostor u centru Grada, ima prostornih mogućnosti za gradnju reprezentativnog objekta.

"U tom kontekstu vrši se izmjena planskog dokumenta i obezbjeđuje planski osnov za izgradnju poslovnog objekta",  ističe se u Odluci.

Ekspertica za urbano planiranje Nasiha Pozder tvrdi da su Smjernice za Izmjene i dopune Regulacionog plana, ali i sam razlog njihovog pokretanja sporni.

"Nedopustivo je da se, kako se i u obrazloženju u Razlozima donošenja Odluke navodi 'vrijedan neizgrađen prostor u centru grada' ne privodi konačnoj namjeni, dakle gradnji muzeja, što je od ranije Planom definisano, nego se preko noći na istoj lokaciji, dakle, ocijenjenoj kao “vrijednom” što zaista i jeste, kreće u planiranje neke nove namjene bez analize i argumenata zašto odustajemo od prvobitno date Regulacionim planom", rekla je Pozder.

Istakla je da je problematično to što na nekom novom planiranom objektu nisu definisani koeficijenti niti spratnost, nego se upravo te ključne karakteristike ostavljaju na volju investitoru do konačne i trajne uzurpacije i posljednjeg metra slobodne, zelene površine u centru grada.

"Ako je zaista jedina mjera za pokretanje ovakvih izmjena “neizgrađenost” vrijednih lokacija, da li nam načelnik sugeriše da sličnu odluku uskoro očekujemo i za Veliki park jer nam još on, uz par manjih lokacija, ostao za izgraditi?! Također ne znamo ni tačnu namjenu nečega što se u Odluci naziva “društvenom infrastrukturom”, a zatim se dopunjava 'poslovnom'. Tražimo također da načelnik Nedžad Ajnadžić argumentuje odustajanje od muzeja na ovoj lokaciji. S obzirom da će Izmjene i dopune ići u redovnu proceduru, nadamo se da će se građani i struka uključiti u javnu raspravu i dati svoje mišljenje po pitanju ovakvih ideja vlasti koju su birali", zaključuje Pozder u saopćenju Naše stranke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije