Teku zadnje pripreme za novu skijašku sezonu na Bjelašnici

16.10.2017. 09:07 / Izvor: Federalna.ba
Teku zadnje pripreme za novu skijašku sezonu na Bjelašnici

Nakon završnih radova intenzivno započetih na proljeće slijedi faza testiranja, a potom i puštanje u rad šesterosjeda.

Jesu li vertikalni transport na Bjelašnici i topovi za snijeg spremni za skijašku sezonu i turiste na olimpijskoj ljepotici? U funkciji bi trebao biti konačno i novi šestosjed koji ide do vrha planine.

Predstojeća zimska sezona na Bjelašnici trebala bi biti mnogo bolja od proteklih zbog produženog trajanja i prihoda od toga.

Da bi ovakva očekivanja bila realna, uloženo je 16 miliona maraka u vertikalni transport i sistem osnježavanja uz dodatna četiri miliona za izgradnju regionalnog vodovoda.

"Stara žičara je mogla prevesti 1.200 osoba na sat, a šesterosjed 2.400. Vožnja trosjedom trajala je 15 minuta, a vožnja šesterosjedom će trajati pet i po minuta”, navodi Adis Mušinović, projekt menadžer na izgradnji sistema osnježavanja i vertikalnog transporta KJKP ZOI 84.

Nakon završnih radova intenzivno započetih na proljeće slijedi faza testiranja, a potom i puštanje u rad šesterosjeda.

Da bi sistem vještačkog osnježavanja bio pouzdan bilo je neophodno osigurati dovoljnu količinu vode.

"Prije je bila izgrađena vještačka akumulacija od 18.000 kubika vode, a sad na 1650 metara nadmorske visine izgradili smo akumulaciju od 40.000 kubika vode. To je dovoljno da se tokom zimske sezone staze nekoliko puta zasnježe”, ističe Muharem Šabić, ministar privrede KS-a.

Skijaši neće morati čekati padavine da bi uživali na stazama. 37 postavljenih ventilatorskih topova za proizvodnju vještačkog snijega omogućit će im taj doživljaj čak i na dionicama staze koje su do sada bile opasne.

I ranije gužve zbog čekanja transporta su prošlost. Nakon vožnje šesterosjedom, za nekoliko minuta četverosjedom se može stići na vrh planine, odakle se, kada je vedro, proteže pogled do udaljenih južnih krajeva u koje skijaši odlaze sa Bjelašnice.

"Spomenut ću dva brata - Safeta i Seju sušića, oni su skijali 15. maja i otišli su u Dubrovnik da se okupaju, to će ponovo moći”, priča Hidajet Selimović, šef vertikalnog transporta SKI centra Igman – Bjelašnica KJKP ZOI 84.

"Ako budemo imali negativne temperature u novembru, možemo početi s proizvodnjom snijega i omogućiti građanima skijanje ranije nego do sada”, naglašava Mušinović.

Sezona pred nama pokazat će koliko su ulaganja uz prirodne potencijale doprinijela da ova olimpijska planina bude izbor mnogobrojnih ljubitelja zimskih sportova koji dolaze uživati na uređenim ski stazama.

U Federaciji plus o ulaganjima na olimpijskoj ljepotici i turističkim potencijalima govorila je rukovoditeljica Sektora marketinga ZOI 84 Amra Kaljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije