Ključ zaobilaze investicije

Investicije / PROJEKTI

Ključ zaobilaze investicije

Ključ je potpuno zanemaren kada je riječ o ulaganjima s viših nivoa vlasti, što se direktno odražava na kvalitet života građana na tim prostorima .

25.12.2017. 12:35 / Izvor: Nezavisne novine

Ključ je potpuno zanemaren kada je riječ o ulaganjima s viših nivoa vlasti, što se direktno odražava na kvalitet života građana na tim prostorima i njihov sve masovniji odlazak van granica BiH, kaže načelnik te općine Nedžad Zukanović.

Prema njegovim riječima, neophodno je što prije pronaći rješenje za Drvnu industriju "Sanica", nakon što je nedavno kompanija "Hamdo group" iz Katara i zvanično odustala od privatizacije tog preduzeća.

"Potrebno je što prije pokrenuti proizvodnju bez obzira na to koliko će to donijeti radnih mjesta, kako bi se na taj način dala perspektiva Sanici i cijelom tom području koje je naslonjeno na drvoprerađivačku industriju. Proizvodna postrojenja tamo su očuvana i s malo ulaganja mogu se pokrenuti i staviti u funkciju", smatra Zukanović.

Dodaje da je jedan od većih problema u Ključu nekvalitetna elektromreža, čije starost i dotrajalost koče dalji industrijski razvitak.

"To je limitirajuća okolnost za potencijalne investitore, jer je prvo o čemu se interesuju kvalitet napajanja električnom energijom i mi očekujemo da se nešto uradi po tom pitanju u narednom periodu", kaže on.

Prema njegovim riječima, za lokalne vlasti u Ključu, kada je riječ u putnim komunikacijama, prioritet je asfaltiranje puta koji bi Sanicu, preko Laništa, povezao s magistralnim putem prema Bihaću.

"Radi se o osam kilometara putnog pravca koji treba da se asfaltira. Mi smo uradili projekat i aplicirali kod viših nivoa vlasti i očekujemo da se odobre sredstva", kaže Zukanović.

Podsjeća da je općina Ključ prije nekoliko godina tužila Unsko-sanski kanton tražeći da im se isplate dugujuća sredstva i nedavno dobila presudu kojom je sud obavezao kanton da im isplati tri miliona maraka.

"Mi smo spremni da oprostimo kamate ukoliko nam se u što kraćem roku isplati glavnica od 1,2 miliona maraka", kazao je Zukanović.

Općina Ključ spada u red najnerazvijenijih lokalnih zajednica u USK, s godišnjim budžetom koji iznosi nešto više od pet miliona maraka.

Prema procjenama, na području Ključa danas živi oko 15.000 stanovnika, a u posljednjih pet godina taj grad je u potrazi za poslom i boljim životom napustilo oko 5.000 ljudi, mahom mladih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije