Projekt Korićani: Čelnica Heritage Turka stigla u BiH da okonča pregovore

30.01.2018. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Projekt Korićani: Čelnica Heritage Turka stigla u BiH da okonča pregovore

Prezentaciju će održati predstavnici konzorcijuma ''Heritage Turk'' sa partnerima iz Republike Srpske.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković prisustvovaće danas prezentaciji projekta ''Eko-zona Korićani Vlašić'', koja će biti održana u prostorijama Ministarstva trgovine i turizma sa početkom u 12 časova.

Prezentaciju će održati predstavnici konzorcijuma "Heritage Turk" sa partnerima iz Republike Srpske.

Podsjetimo, Turski konzorcij Heritage Turk planira uložiti gotovo 4,2 milijarde eura (5,1 milijardi dolara) u izgradnju turističkog kompleksa u Korićanima, na obroncima Vlašića.

Predsjedavajuća konzorcija Ebru Guersan potvrdila je za SeNews da će se sastati direktorom Heritage Turk Balkan, Anelom Yalinpalom i Zoranom Vujinovićem, direktorom bh. firme Tomix i generalnim direktorom projekta, kako bi završila pregovore.

"Tokom narednih nedjelja naši nekretninski eksperti iz Francuske, finansijski stručnjaci iz Švicarske i naše grđevinske turske grupe će posjetiti područje projekta kako bi se susrele sa bosanskohercegovačkom stranom projekta", dodala je ona.

Mediji su ranije najavljvali da, osim turističkih objekata, konzorcij Heritage Turk planira graditi zračnu luku u blizini projekta.

"Još je ostalo da pregovaramo", objasnila je Gersanova, o detaljima poput zemljišnih hipoteka, državnih podsticaja za strane investitore, poreskih olakšica, kao i lokalnog zapošljavanja, podizvođača i kreditnih linija lokalnih banaka.

Heritage Turk, zajedno sa sestrinskom kompanijom China Heritage Resources Ltd i Caricom Oil China, čini platformu Heritage kao dinamičnu i brzu G2G (government - to - government) platformu za finansiranje podržanu od Kine i kineskih investicionih banaka, Sinosure, fondova državnog i privatnog kapitala, kineskih državnih korporacija i privatnih investitora.

Platforma ima sjedišta u Hong Kongu/Pekingu i Ankari/Istanbulu i ima aktivne kancelarije i lokalne partnere u 17 zemalja.

Njome upravlja predsjednica Guersan iz Heritage Turka i predsjednik Gordon Lee iz Heritage China.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije