Napreduju radovi na vjetroelektrani Podveležje i poslovnoj zoni "Gajevi"

01.02.2018. 08:10 / Izvor: Fena
Napreduju radovi na vjetroelektrani Podveležje i poslovnoj zoni 'Gajevi'

Sadašnja faza radova podrazumijeva iskope, izradu nasipa i tamponiranje, čija je vrijednost 5,5 miliona  KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić, direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta i savjetnik potpredsjednice FBiH Salem Marić obišli su radove na vjetroelektrani Podveležje i poslovnoj zoni „Gajevi“ u Bijelom Polju kod Mostara.

Ugovor LOT 3 koji se trenutno izvodi na najvećem pojedinačnom projektu vjetroelektrana u Podveležju, čija će ukupna vrijednost iznositi više od 140 miliona KM, trenutno uključuje izgradnju pristupnih puteva u dužini od 10 kilometara i 15 montažnih platoa.

Sadašnja faza radova podrazumijeva iskope, izradu nasipa i tamponiranje, čija je vrijednost 5,5 miliona  KM.

Radove u u ovoj fazi izvodi konzorcij koji sačinjavaju: HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga.

Rok za okončanje radova, čiji je izvođač Elektroprijenos BiH, a investitor Elektroprivreda BiH, je 20 juni 2018. godine.

Pristupni putevi i montažni platoi su preduslov kako bi se oprema vjetroagregata transportovala i montirala. Proizvedena električna energija u ovom vjetroparku, čija snaga bi trebala da bude 46 MW, bi se transportovala u elektroenergetski sistem.

Na području poslovne zone "Gajevi" u sjevernom dijelu Grada Mostara, koja je koncipirana regulacionim planom nekadašnje Općine Sjever, do sada su osigurani elektroenergetsko napajanje i pitka voda, urađen je izvedbeni projekt saobraćajnica koji će biti glavna konekcija na koridor VC u sjevernom dijelu, te se radi projekt prikupljanja nekontroliranih voda.

Ova poslovna zona, u kojoj su već izgrađeni brojni poslovni objekti privrednih subjekata iz Mostara i Federacije BiH, kvalitetna je osnova za buduća ulaganja, jer se svi radovi odvijaju na osnovu regulacionog plana Grada Mostara koji čini pozitivan propis i nudi pravnu sigurnost budućim investitorima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izrazio je zadovoljstvo radovima koji se obavljaju na dvije poslovne lokacije u blizini Mostara nazvavši ih generacijskim projektima koji će bitno uticati na povećanje kvalitete života i poslovnog okruženja šireg područja Mostara i Hercegovine.

"Dugo smo pripremali i planirali ova dva projekta i oni sada na opšte zadovoljstvo svih ulaze u jednu, moglo bi se reći, ozbiljnu, završnu fazu. Vjetroelektrana Podveležje je grandiozan projekat velike vrijednosti i značaja, koji će svoje konačne rezultate pored velikog finansijskog ulaganja prikazivati u decenijama koje su ispred nas", kazao je Mušić.

Dodao je da je poslovna zona "Gajevi" ideja koja se etapno radi, a njen puni kapacitet očekuje se u narednom periodu.

"Ponosan sam na činjenicu da je ovaj dio BiH konačno postao mjesto velikih radova i poslovnih poduhvata", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić tokom obilaska gradilišta budućih objekata vjetroelektrane i poslovne zone. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije