LED Vision gradi prvi labaratorij za fotometriju u BiH

19.04.2018. 12:25 / Izvor: Akta.ba

Ukupna vrijednost investicije u izgradji pogona i labaratorije je 500.000 KM.

LED Vision iz Lukavca prva je firma u BiH koja je pokrenula proizvodnju profesionalne unutrašnje i vanjske LED rasvjete. Njihov proizvodni program čini: LED svjetiljke za uličnu rasvjetu, LED reflektori za unutrašnju i vanjsku upotrebu, Linearne Led svjetiljke, LED paneli, Led svjetiljke za tunele. Svoje proizvode pretežno prodaju na bh. tržištu sa garancijom od minimalno pet godina i životnim vijekom od 100.000 radnih sati.

"Imamo sve potrebne ateste i certifikate izvršene u akreditovanim labaratorijama od strane EU, a trenutno smo u procesu izgradnje novog proizvodnog pogona i nabavke dodatne savremene opreme za opremanje labaratorije za fotometriju LED rasvjetnih tijela", kazao je za Akta.ba Zlatan Imamović, direktor LED Vision Lukavac.

Objasnio je da sva rasvjetna tijela koja se ugrađuju u gradove u BiH morala bi imati validne certifikate, te bi se i kvalitet opreme koja se ugrađuje sasvim sigurno podigao na jedan novi nivo. 

"BiH je jedina zemlja u regiji koja ne posjeduje labaratorij ove vrste, što znači da bismo konačno omogućili ispitivanje svjetiljki sa EU standardima, jer ova labaratorija će biti prva ovakve vrste u BiH. Proizvodni pogon će biti u Lukavcu, a ukupna vrijednost investicije planirane za ovu godinu je 500.000 KM", dodao je Imamović. 

Imamović ističe da nabavkom savremene opreme i uvođenjem visoke tehnologije u proizvodne procese osigurat će dodatnu kvalitetu proizvoda, konkurentnost na tržištu i otvaranje novih radnih mjesta.

"Labaratorija će biti otvorenog tipa, što znači da će se klijenti moći uvjeriti u kvalitet i sigurnost prvenstveno naših, a i drugih proizvoda. Labaratorijom bismo ostvarili mogućnosti za vršenje mjerenja bilo za potrebe projektanata rasvjete, provjere podataka prilikom uvoza robe iz područja rasvjete ili provjere podataka pri raznim javnim natjecanjima za projekte industrijske i javne rasvjete", objasnio je Imamović.

Istakao je i da će novim proizvodnim pogon povećati kapacitet proizvodnje za 20 do 30 posto,a  planirani završetak projekta izgradnje pogona je septembar 2018. godine.

Trenutno imaju 12 zaposlenih, a ove godine povećali su broj radnika i to u prva tri mjeseca zaposlili su četiri nove osobe, a planiraju do kraja godine zaposliti još minimalno pet osoba. Imamović je pojasnio da je Luminos d.o.o. iz Sarajeva njihov partner i jedini ovlašten za prodaju njihovih proizvoda, što znači da LED vision ne vrši prodaju LED rasvjetnih tijela drugim kupcima. 

Kada je u pitanju proizvodnja, Imamović ističe da je jako kompleksna te da imaju preko 20 proizvoda. Za sve proizvode koje proizvode imaju sve neophodne certifikate kojima dokazuju kvalitet i pouzdanost svojih uređaja sa rokom isporuke od 15 do 30  dana.

"Trenutno, naš fokus je tržiste u BIH, jer tu želimo da se dobro pozicioniramo, budemo prepoznatljivi po kvalitetu koji nudimo, a tek nakon toga ćemo razmišljati o ozbiljnijem pristupu u izvozu naših proizvoda", dodao je Imamović, te napomenuo da skoro nemaju reklamaciju na njihove proizvode.

"Možemo sa ponosom reći da se naše reklamacije kreću u novou od 0,1 % do 0,3 % zavisno od tipa svjetiljke", dodao je Imamović.

Kompanija LED Vision učestvuje u mnogim projektima, od kojih su najbitniji ekološki projekat Arcelor Mittal Zenica koji ujedno predstavlja i projekat energetske uštede, kroz zamjenu postojeće industrijske rasvjete u svojim postrojenjima novom, prihvatljivijom i ekonomičnijom LED rasvjetom. Također, jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini – vodopad Kravica koji se nalazi u općini Ljubuški, u potpunosti je osvijetljen LED rasvjetom i tako predstavlja jednu od najvećih atrakcija u Hercegovini. Njihov zadnji projekat je uspješno realiziran sa firmom STEP iz Sarajeva, a to je osvjetljenje tunela u Jajcu sa LED rasvjetom. Zahvaljujući LED Visionu, Lukavac će ubrzo postati i prvi grad u BiH koji će dobiti svjetleću "zebru" - saobraćajni znak koji će ujedno, imati ulogu osvjetljenja pješačkog prijelaza. Pored ovoga, imali su i nekoliko projekata van granica BiH, a najpoznatiji od njih je dvorana Spens u Novom Sadu gdje su radili malu dvoranu i bazen.

M.R.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije