Sredinom naredne godine završava se najveći i najskuplji ekološki projekat u BiH

22.05.2018. 08:13 / Izvor: SRNA
Sredinom naredne godine završava se najveći i najskuplji ekološki projekat u BiH

Projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova Termoelektrane "Ugljevik" vrijedan je 100 miliona eura.

Japanski ambasador u BiH Hideyki Sakamoto rekao je jučer u Ugljeviku da će postrojenje odsumporavanja dimnih gasova Termoelektrane "Ugljevik" biti završeno sredinom sljedeće godine i ukazao na značaj koji će to postrojenje imati za ekologiju u regionu i šire.

Japanski ambasador u BiH Hideyki Sakamoto posjetio je jučer Rudnik i termoelektranu /RiTE/ "Ugljevik" i razgovarao sa direktorom ovog privrednog giganta Đorđem Popovićem o ulaganjima Vlade Japana u postrojenje odsumporavanja na Termoelektrani.

Sakamoto je nakon obilaska radilište postrojenja rekao novinarima da je veoma važno da se poštuju svi rokovi i ispunjavaju svi dogovoreni uslovi.

On je izrazio pozitivne utiske o napretku u procesu izgradnje ovog postrojenja i zadovoljstvo što je on plod bilateralne saradnje između BiH i Japana.

Direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović izrazio je zadovoljstvo posjetom japanskog ambasadora koji je došao da se uvjeri u dinamiku radova na postrojenju za odsumporavanje.

"Projekat se odvija više nego dobro, do sada je već urađeno više od 60 posto građevinskih radova, a u toku je nabavka opreme i postrojenja, pa očekujemo da objekat bude u testnom radu sredinom naredne godine kako je to i predviđeno ugovorom", rekao je Popović novinarima.

Popović je istakao da je projekat od neprocjenjivog značaja za ekologiju, ali i za opšti razvoj i nastavak proizvodnje struje u ovom elektroenergetskom objektu.

On je izrazio uvjerenje da će sredinom naredne godine RiTE "Ugljevik" imati potpunu ekološku energiju.

"Već sada su čvrste čestice odstranjene iz dima, a kada se završi ovaj projekat, gasovi će biti oslobođeni sumpordioksida, a ovo će biti ekološki čist prostor", rekao je Popović.

On je napomenuo da RiTE "Ugljevik" bez ovog projekta ne bi mogao nastaviti sa radom.

Popović je pojasnio da se projekat odsumporavanja finansira iz kredita japanske organizacije za međunarodnu saradnju i investicije okvirne vrijednosti 100 miliona eura, a da je ugovor potpisan na 80 miliona eura.

"Ukoliko nešto sredstava preostane iz kredita, postoji mogućnost za pregovore o još nekim unapređenjima kao što su transport pepela, šljake i slično", rekao je Popović.

Projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova Termoelektrane "Ugljevik" predstavlja najveći i najskuplji ekološki projekat u BiH i regionu, vrijedan 100 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije