Austrija najveći spoljnotrgovinski partner Tuzlanskog kantona

28.05.2018. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Austrija najveći spoljnotrgovinski partner Tuzlanskog kantona

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja izvozi više proizvoda u Austriju, nego što uvozi iz ove zemlje.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja izvozi više proizvoda u Austriju, nego što uvozi iz ove zemlje, podaci su Austrijske ambasade u BiH koja je posredovala susretima privrednika dviju zemalja unazad 20 godina, rečeno je na poslovnim susretima više od pedeset privrednika i predstvanika domaćih i austrijskih kompanija organizovani u Tuzli.

Cilj je uspostavljanje i unaprijeđene postojeće saradnje u oblasti metalske industrije.

Austrija je najveći spoljnotrgovinski partner Tuzlanskog kantona i jedan od najvećih na nivou Bosne i Hercegovine, kažu u Prvirednoj komori Tuzlanskog kantona koja je posredovala susretima domaćih i privrednika iz Austrije, prenosi RTVTK.

"Ono zašto su ti susreti napravljeni je što mi jako puno izvozimo u okviru metalskog sektora. To je oblast autoindustrije, prerade metala, drvne industrija i tekstil", kazao je Nedret Kikanović, predsjednik KPK Tuzla.

Merisida Rizvanović, iz lukavačke firme Ligamont koja proizvodi tekstilne dijelove za automobile danas se u Tuzli susrela sa predstavnicima firme Rail Kargo, koja je ranije odvozila njihov proizvod na tržište Austrije.

"Ja se nadam da će doći ponovo do te saradnje jer mi smo 90% izvoznici i imamo puno tih transportnih usluga koje nam trebaju", kaže ona.

U Austriji imaju povjerenja u bh. kompanije, svjedoči Armin Mujkić koji zastupa austrijsku transportnu firmu Rollo Transportgerate und Forderanglagen.

"Bosanski narod radi dobro u cijeloj Evropi, a jednako tako i u Bosni. Samo im treba pružiti podršku", kaže Mujkić za RTVTK.

Zahvaljujući podršci Austrijske ambasade u Tuzli su se sastali predstavnici 6 austrijskih i 16 domaćih firmi.

"Jedan kuriozitet je da je prošle godine trgovinska razmjena između BiH i Austrije bila 930 miliona eura, a BiH je jedina zemlja Jugoistočne Evrope koja izvozi više u Austriju nego što izvozi, tako da je suficit negdje 188 miliona eura", podaci su koje je iznio Elvir Delić, službenik Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije