Zolj: Rekonstrukciju puta do Trebevića uraditi kvalitetno i sistematično

Investicije / PROJEKTI

Zolj: Rekonstrukciju puta do Trebevića uraditi kvalitetno i sistematično

Obnova dijela ceste prema Trebeviću, koji pripada KS, ide od spomenika kod Vraca, u dužini od 640 metara, i drugi dio od skretanja na vrh Trebevića prema Brusu, u dužini od 2.373 metra.

27.06.2018. 13:10 Izvor: / Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo danas suzajedno sa direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem i predstavnikom Sarajevoputeva Selvedinom Mulićemo bišli radove na izgradnji puta do sarajevskog izletišta Trebević, čija je rekonstrukcija počela početkom ove sedmice. Kako je istaknuto na ovaj način se želi osigurati građanima Kantona Sarajevo, ali i turistima bolji prilaz do izletišta, koje je tokom cijele godine posjećeno.

Obnova dijela ceste prema Trebeviću, koji pripada KS, ide od spomenika kod Vraca, u dužini od 640 metara, i drugi dio od skretanja na vrh Trebevića prema Brusu, u dužini od 2.373 metra.

S obzirom na to da regionalni put R-446, koji počinje od magistralnog puta M-18 u Lukavici i vodi prema Trebeviću, ne prati entitetsku liniju i na dva mjesta ulazi u Federaciju BiH, a preostali dio se nalazi u RS-u, proteklih godina bilo je veoma otežano održavanje ove ceste.

"Vrlo je važno da se ovi radovi na izgradnji puta urade kvalitetno i sistematično. Planirana je promjena nosivog sloja i podloge nosive konstrukcije saobraćajnice u dva dijela zbog pojave klizišta. Također mora se voditi računa o odvodima", poručio je premijer Zolj te dodao kako je za ovu namjenu izdvojeno 513 hiljada KM.

Potcrtao je kako je Trebević prelijepo izletište koje i radnim danima posjeti više od stotina planinara i turista. Upravo zbog toga obnova ceste je neophodna, a u narednom periodu planirana je i rekonstrukcija parking prostora.

"Ministarstvo saobraćaja, putem Direkcije za puteve, želi da Trebević postane turistički centar zbog čega i radimo obnovu ovog puta", istakao je ministar Fišo.

Predstavnik Mulić je naveo kako se trenutno radi na pripremi gradilišta, postavljanju signalnih tabla, kao i saobraćajne signalizacije, nakon čega slijedi restauracija ceste.

Po njegovim riječima tokom radova, neće biti većih obustava saobraćaja.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije