Hoće li se umjesto zgrade policije graditi stanovi

31.07.2018. 11:41 / Izvor: Dnevni Avaz
Hoće li se umjesto zgrade policije graditi stanovi

Vlada je početkom godine za izgrad­nju nove zgrade MUP-a iz­dvojila dva miliona maraka.

Umjesto zgrade Ministar­stva unutrašnjih poslova (MUP) KS u novosarajevskoj Kolodvorskoj ulici mogli bi biti izgrađeni novi stanovi i poslovni objekti. Ovakvamo- gućnost se pojavila nakon što je na sjednici Vlade KS pre­mijer Adem Zolj s dnevnog reda povukao tačku o dodjeli ovog građevinskog zemljišta MUP-u, a čije pravo na ko­rištenje je već 40 godina imalo preduzeće "Vodovod i kana­lizacija".

Zakonski okvir

Ovakva odluka najviše je iznenadila zaposlenike MUP-a, koji već godinama tragaju za novim poslovnim prostorijama.

Kako nam je kazao minis­tar Vedran Mulabdić, Vlada je početkom godine za izgrad­nju nove zgrade MUP-a iz­dvojila dva miliona maraka.

"Shodno tome, sa svojim saradnicima poduzeo sam ak tivnosti na iznalaženju adek­vatnog lokaliteta koji bi bio u našoj funkciji. S obzirom na sve specifičnosti MUP-a, efi­kasnosti i zakonitosti, a pola­zeći od činjenice da je ze­mljište u Kolodvorskoj državno i zjapi već blizu 40 go­dina, pokrenuli smo aktivno­sti na rješavanju, odnosno dodjeli zemljišta MUP-u, kako bismo mogli početi s izgrad­njom pros­torija", re­kao nam je Mulabdić.

Kako je istakao, preduzeću ViK ova lokacija dodijeljena je još 1978. za izgradnju dispečerskog cen­tra, međutim, osim izgradnje betonske konstrukcije, ništa se drugo nije uradilo. 

"Zbog toga Vlada i Skupština KS trebaju zau­zeti stav da se donese odluka o prijenosu prava korištenja zemljišta sa ViK-a na MUP. U međuvremenu, nastavit ćemo sve političko-pravne konsultacije, jer ne želimo da se aktivnosti vode van za­konskih okvira", naglasio je Mulabdić.

Međusobni odnosi

S druge strane premijer Zolj nam je kazao da je jedini razlog zbog čega zemljište nije dodijeljeno policiji to što prethodno nisu dostavili mišljenje ViK-a.

"Nesporno je da svi čla­novi Vlade podržavaju rad MUP-a i shvataju njihovu potrebu za izgradnjom vlas­titih prostorija na ovom lo­kalitetu, ali se prethodno moraju pravno riješiti međusobni odnosi između MUP-a i ViK-a. Čim se riješi ovo imovinskopravno pita­nje, ova tačka će biti razmatrana", rekao nam je Zolj. 

Iz preduzeća ViK po­kušali su pojasniti zbog čega već 40 godina grade objekt u Kolodvorskoj.

"Gradnja nikada nije okončana iz više razloga, nemogućnosti potpunog samostalnog finansiranja, izbijanja rata, stradanja i stanja vodovodnog i ka- nalizacionog sistema po­slije rata. Uprava predu­zeća je čvrsto opredijeljena da se ovaj prostor privede svojoj prvobitnoj namjeni", poručili su iz ViK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije