Značajne investicije Vlade u grad Prijedor​

08.08.2018. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Značajne investicije Vlade u grad Prijedor​

Direktor Bolnice "Dr Mladen Stojanović" Mirko Sovilj izjavio je Srni da je prije petnaest dana raspisan tender.

Direktor Bolnice "Dr Mladen Stojanović" Mirko Sovilj izjavio je Srni da je prije petnaest dana raspisan tender i da je u toku postupak nabavke opreme za novu angio salu.

Riječ je o sredstvima u iznosu od 1,3 miliona maraka koje je ova zdravstvena ustanova dobila po osnovu klirinškog duga za opremanje angio-sale namijenjene za hitne intervencije kod kardiovaskularnih oboljenja, poput ugradnje stentova.

"Mi smo već identifikovali prostor koji će biti potreban i biće dovoljan za montažu sale. Trenutno oslobađamo taj prostor i očekujemo predračun radova za njegovo uređenje", istakao je Sovilj.

Zahvaljujući opremanju angio-sale, kaže on, pacijenti iz prijedorske regije i susjednih federalnih opština koje gravitiraju prijedorskoj bolnici, više neće morati da se transportuju do Banjaluke, već će hitne kardiohirurške intervencije biti obavljane i u Prijedoru.

Sovilj je najavio da bi ovih dana trebalo da počne i rekonstrukcija prizemlja Odjeljenja psihijatrije nakon prošlogodišnjeg požara koji je prouzrokovao veliko oštećenje tog objekta u krugu bolnice.

"Očekujemo da u roku od 60 dana, kako je predviđeno tenderom, i ovi radovi budu završeni i da kompletno odjeljenje psihijatrije i otvoreni i zatvoreni dio počne sa radom", rekao je Sovilj, dodavši da je, po odobrenju resornog ministra, riječ o sredstvima od oko 200.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je ranije da će, osim ulaganja u zdravstveni sektor, preostala četiri miliona od klirinškog duga biti upotrijebljena za završetak izgradnje sportske dvorane u prijedorskom naselju Urije.

"Poznato je da veliku sportsku dvoranu niko u Republici Srpskoj nije izgradio samo vlastitim sredstvima i uvijek je tu bila pomoć Vlade Srpske u tom segmentu. Takođe, ovako veliki zahvati kao što je izgradnja angio-sale su od izuzetno velikog značaja za naš grad, regiju i šire", rekao je Đaković.

On je ocijenio da će izgradnja nove dvorane znatno doprinijeti razvoju prijedorskog sporta i radu profesionalnih i rekreativnih sportskih klubova.

Grad Prijedor je, nakon potpisivanja sporazuma s predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske o dodjeli 250.000 evra donatorskih sredstava koja su Vladi Srpske dostavljena sa računa Vlade Srbije, ta sredstva namijenio za finansiranje početka izgradnje sportske dvorane u Omarskoj.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada u grad Prijedor uloženo skoro 144 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je još oko 48 miliona KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još oko šest miliona KM za opremanje angio sale u bolnici "Dr Mladen Stojanović", te za izgradnju sportske dvorane Urije, fiskulturne sale Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Omarskoj, kao i za sanaciju i rekonstrukciju Osnovne škole "Dositej Obradović" u Rasavicama. 

U planu je i izgradnja auto-puta Banjaluka - Prijedor, u dužini od 42 kilometra. Vrijednost ovog projekta koji je od izuzetnog značaja za unapređenje i razvoj Prijedora, kao i cijele regije, iznosila bi oko 300 miliona evra.

Prema podacima Vlade Srpske, do sada je iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno 16,4 miliona KM, od čega za putnu infrastrukturu 7,3 miliona, regionalni vodovod na teritoriji Prijedora dva miliona KM, a realizovan je i značajan broj projekata sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje novih školskih objekata. 

U saradnji sa Boračkom organizacijom realizovani su mnogi projekti, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM i zbrinuto 665 porodica, od čega izgradnjom stanova 201, a nepovratnim novčanim sredstvima 464 porodice.

Prema podacima Vlade, na području Grada Prijedora nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto oko 2.500 radnika iz osam preduzeća, što je Vlada finansirala sa više od sedam miliona KM.

Kroz projekte zapošljavanja u Grad Prijedor uloženo je oko tri miliona KM, čime je omogućeno da 762 lica pronađu posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Prijedoru je zaposleno 309 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojen milion KM.

Prijedoru, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, iz Fonda solidarnosti uplaćeno je oko 6,6 miliona KM, kroz platne kartice - vaučere 4,8 miliona KM za više od 1.100 poplavljenih domaćinstava, a nije izostala ni pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, kao ni budžetu opštine.

Realizovano je i pet projekata po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM, a odnose se, između ostalog, na čišćenje rijeke Miloševice, te izgradnju i podizanje postojećeg nasipa na Sani.

U okviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Prijedor je izdvojeno 24,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva - 23 miliona KM u putnu infrastrukturu na teritoriji Prijedora, od čega 16 miliona KM za rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih puteva.

Riječ je o rehabilitaciji dionica magistralnog puta Prijedor - Lamovita i Lamovita - Ivanjska - Šargovac, u vrijednosti od 4,5 miliona KM, zatim magistralnog puta Kozarska Dubica - Prijedor vrijednosti 3,7 miliona KM, dok je za rehabilitaciju magistralnog puta Koprivna - Prijedor Vlada obezbijedila 6,5 miliona KM.

Kada je riječ o privrednom razvoju Prijedora, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, u okviru podrške privredi uložila oko osam miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko pet miliona KM. 

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je gotovo dva miliona KM za subvencije električne energije.

Kada je riječ o poljoprivredi, u ovu lokalnu zajednicu u periodu od 2007. do danas, kroz različite projekte, uloženo je više od 30 miliona, od čega za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela oko 26 miliona, te 2,3 miliona KM zaštite od poplava. 

Značajna sredstva, oko 15 i po miliona KM, uložena su u zdravstveni sektor, za sanaciju i opremanje-nabavku savremene medicinske opreme u bolnici u Prijedoru i za opremanje Centra za hemodijalizu.

Kroz projekte adaptacije, sanacije i opremanje ambulanti porodične medicine u Prijedoru, u Dom zdravlja je uloženo je više od tri miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je uloženo više od 5,3 miliona KM, od čega je za izgradnju objekta specijalne osnovne i srednje škole "Đorđe Natošević" izdvojeno 1,2 miliona KM, izgrađen je i opremljen novi školski objekat u Gornjim Orlovcima vrijednosti 400.000 KM. 

Za izgradnju Osnovne škole "Jovan Dučić" Lamovita izdvojeno je 300.000 KM, a sanirane su i rekonstruisane Osnovna škola "Desanka Maksimović", te osnovna i srednja muzička škola.

Iz republičkog budžeta za sanaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje školskih objekata izdvojeno je oko 800.000 KM, a za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema 1,5 miliona KM.

Iz republičkog budžeta kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno oko sedam miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko dva miliona KM, dok je za programske aktivnosti iz sektora nauke i tehnologije izdvojeno gotovo milion KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije