Gradnja najzahtjevnijeg dijela IX transverzale realizira se po planu

02.10.2018. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Trenutno se izvode radovi na fundiranju nadvožnjaka, grade se temelji i stubovi.

Planiranom dinamikom odvijaju se radovi na izgradnji nadvožnjaka preko željezničke pruge, najzahtjevnijeg dijela projekta IX transverzale, koji treba da spoji ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića u općini Novi Grad u Sarajevu, saopćeno je iz pres-službe Sarajevskog kantona.

Gradilište su jučer posjetili premijer Kantona Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo s predstavnicima kantonalne Direkcije za puteve, firme izvođača radova Euro-Asfalt i IPSA Instituta koji nadzire radove.

Trenutno se izvode radovi na fundiranju nadvožnjaka, grade se temelji i stubovi.

Kako je naveo izvršni direktor Euro-Asfalta Enver Ajanović, 50 posto radova je završeno, za dva mjeseca očekuje se završetak kompletne izgradnje armirano-betonskih nosača mosta te do kraja godine i njihovo montiranje.

"Ovim će za narednu godinu ostati samo završni radovi na vijaduktu. Ove godine ćemo pokušati radovima obuhvatiti i dio trase u dužini od 100 metara, da izgradimo armirano-betonske zidove. Sve u svemu, plan završetka ovog dijela projekta IX transverzale, dakle trasa i vijadukt, jeste maj naredne godine", kazao je Ajanović.

Projektom je predviđena izgradnja IX transverzale, s rekonstrukcijom postojećih raskrsnica i ulica Džemala Bijedića i Safeta Zajke.

Podrazumijeva izgradnju saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera dužine 450 metara, izgradnju nadvožnjaka preko šest kolosjeka željezničke pruge dužine 150 metara, kao i rekonstrukciju postojeće raskrsnice u ulici Safeta Zajke i njeno pretvaranje u kružni tok, uključujući pothodnike za pješake.

Projekt finansiraju Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja-Direkcije za puteve i Općina Novi Grad. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 9.742.831 KM.

"Najznačajniji dio projekta, objekat nadvožnjaka, bit će završen iz obezbijeđenih finansijskih sredstava. Naredne godine bi trebali početi i radovi na kružnom toku u ulici Safeta Zajke, u Boljakovom Potoku. Za njegovu izgradnju Vlada Kantona je također obezbijedila novac iz kredita EBRD-a u iznosu od tri miliona eura. Tako bi kompletna IX transverzala u narednoj godini bila završena", pojasnio je premijer Zolj i dodao je da je u planu i rekonstrukcija mosta na Miljacki.

Po njegovim riječima, radi se o primarnoj gradskoj saobraćajnici kojom je planirano povezivanje lijeve strane općine Novi Grad s obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

"Ulicom Safeta Zajke se ostvaruje svojevrstan ulaz i izlaz iz grada iz smjera autoputa sa Sarajevske obilaznice te iz smjera Rajlovca tako da ova saobraćajnica predstavlja vezu navedenih ulaza, odnosno izlaza s centrom grada kroz naselja Boljakov Potok, Buća Potok i dalje prema naseljima Otoka i Pofalići. Izgradnjom IX transverzale omogućit će se mnogo brži saobraćaj i rasteretiti primarne gradske saobraćajnice, što je i cilj", kazao je ministar Fišo.

Dodao je da će se spojem ove saobraćajnice s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice stvoriti uslovi za direktan pristup autoputu. Također je naveo i da je odabran izvođač radova za rekonstrukciju ulice Džemala Bijedića, s četiri trake, kojom će se preko V transverzale moći direktno prisupiti Južnoj longitudinali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije