Zgrada Studentskog centra Zenica nakon 40 godina dobila novu fasadu

02.10.2018. 08:22 / Izvor: Fena
Zgrada Studentskog centra Zenica nakon 40 godina dobila novu fasadu

Ostaje još da postave solarne panele i bojlere za pripremu tople vode.

Četrdeset godina stara zgrada Studentskog centra u Zenici, na kojoj je prošle godine promijenjena kompletna stolarija, ovu akademsku godinu, 2018./2019., dočekala je s novom fasadom.

Tako će i 220 studenata, koji su imali sreću da za ovu akademsku godinu dobiju smještaj na bazi polupansiona, imati daleko ugodnije uslove za život i učenje. Na listi čekanja ove godine ostalo je 47 studenata, koji također upisuju godinu za godinu, ali zbog nedovoljnog kapaciteta nisu mogli biti primljeni.

"Prvi smo dio fasade uradili još proljetos, a drugom smo fazom kompletirali fasadni omotač, koji je jedna od pretposljednjih mjera iz domena energetske efikasnosti. Ostaje nam još da postavimo solarne panele i bojlere za pripremu tople vode, a što bismo trebali uraditi u narednih mjesec ili dva", ističe direktor Studentskog centra Dino Eminović.

Studentski centar je, u navedene projekte, uložio oko 250.000 KM. Od toga je Vlada ZDK-a osigurala 120.000 KM, Federalno ministarstvo okoliša 50.000 KM za drugu fazu izrade fasade, dok su preostalih 80-ak hiljada KM osigurali iz vlastitih sredstava, odnosno budžeta Univerziteta Zenica, u sklopu kojeg i posluju.

Eminović najavljuje da će naredna aktivnost biti priprema dokumentacije za obezbjeđenje preduslova za proširenje kapaciteta.

"Želimo sagraditi aneks, uz postojeću zgradu. Planirali smo da time naš kapacitet prošimo za dodatnih 90 do 100 kreveta. Projekt smo uvrstili u srednjoročni plan potencijalnih projekata javnog privatnog partnerstva za period 2018.- 2020. godine, a koji je odobren i od Vlade ZDK", navodi Eminović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije