Kružni tok u Sokolović Koloniji svečano pušten u promet

Investicije / PROJEKTI

Kružni tok u Sokolović Koloniji svečano pušten u promet

Na trasi saobraćajnice sa dva kolovoza i tramvajskim pojasom Ilidža-Hrasnica završeni su radovi na izgradnji kružnog toka u Sokolović Koloniji.

17.10.2018. 08:36 Izvor: / Akta.ba

Na trasi saobraćajnice sa dva kolovoza i tramvajskim pojasom Ilidža-Hrasnica završeni su radovi na izgradnji kružnog toka u Sokolović Koloniji na raskrsnici ulica Seada Bublina i Hrasničke ceste.

Kružni tok je projektovana kao gradska dvotračna kružna raskrsnica vanjskog prečnika 50 metara, širine kružnog kolovoza devet metara i prelaznim(provoznim) kolovozom širine dva metra. Ovakav rotor ima manji broj konfliktnih tačaka i bolji protok u odnosu na klasičnu četvorokraku raskrsnicu. Na rondou su urađene pješačka i biciklistička staza promjenive širine. Na potezu od Ilidže do Hrasnice predviđena je tramvajska pruga koja će prolaziti kroz rondo. Prema funkciji u gradskoj mreži ova saobraćajnica ima rang primarne saobraćajnice prvog reda i predstavlja nastavak glavne gradske magistrale koja se proteže od Marijin dvora do Energoinvesta, a sada i do Hrasnice.

Izvođač radova po projektu koji je uradio TZI Inžinjering bio je Mevludin Comerc, a nadzor je vršio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Vrijednost radova je 627.114 KM koje finansira Općina Ilidža.

Simboličnim presjecanjem vrpce, 16.oktobra 2018. godine, kružni tok je stavljen u promet u prisustvu brojnih zvanica i stanovnika naselja Sokolović Kolonije. Prisutnima se obratio Jasmin Halebić ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo koji je istakao dosadašnju uspješnu saradnju kantona i općine, te nastavak te saradnje na budućim infrastrukturnim projektima. Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić prisutnima je kazao da je ovo još jedan u nizu uspješno završenih projekata, te naglasio da je gotov izvedbeni projekat tramvajske pruge za Hrasnicu i da su obezbjeđena sredstva za njenu izgradnju i da će se uskoro početi sa radovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije