Inovativna rješenja: U pripremi projekat solarnog osvjetljenja bisera Krajine

18.12.2018. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Inovativna rješenja: U pripremi projekat solarnog osvjetljenja bisera Krajine

Slijedom realizacije mnogobrojnih projekata zaštite nacionalnih spomenika, promocije kulturnih i turističkih dobara, JU "Kulturni centar” Cazin" na tragu je realizacije još jednog inovativnog i drugačijeg projekta.

Slijedom realizacije mnogobrojnih projekata zaštite nacionalnih spomenika, promocije kulturnih i turističkih dobara, JU "Kulturni centar” Cazin" na tragu je realizacije još jednog inovativnog i drugačijeg projekta. Vodeći se idejom očuvanja kulturnog nasljeđa i njegove promocije u turističke svrhe, uz što manje dugoročne finansijske troškove, KC Cazin pripremio je projekat solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac.

"Ovakav projekat smo aplicirali na nekoliko javnih poziva u BiH, što kod domaćih, ali i kod stranih institucija i organizacija. Prvi rezultati stižu iz Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Naime, našoj Ustanovi je odobren projekat solarne rasvjete u vrijednosti od 22.426,30 KM", navode iz ove ustanove.

Kako ističu, posebno je važno da je da je KC Cazin prva ustanova u BiH koja će biti u prilici realizirati ovakvu vrstu projekta i time osigurati neke dodatne vrijednosti u cilju promocije korištenja obnovljivih izvora energije. 

"Prvobitan cilj projekta jeste da se biser Krajine, nacionalni spomenik Stari grad Ostrožac, osvijetli, kako bi turisti i u večernjim satima mogli vidjeti svu njegovu ljepotu, ali i da se kroz korištenje ovakvih rješenja, ustanovama u kulturi, koje raspolažu sa manjim budžetima, smanje troškovi održavanja", poručuju.

Popratni sadržaji projekta su također zanimljivi, edukativno orjentisani, a građani će biti na vrijeme obaviješteni o svim pojedinostima vezanim za ovaj projekat.

"Kako smo u zimskom periodu i vremenu pripreme budžeta, prve konkretne aktivnosti u ovom projektu, uslijediće u narednoj godini, a vjerujemo da ćemo do početka nove turističke sezone uspjeti okončati sve potrebne radove", saopćeno je iz KC Cazin.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije