Tvornica cementa Kakanj otvara betonare u Mostaru i Splitu

Investicije / PROJEKTI

Tvornica cementa Kakanj otvara betonare u Mostaru i Splitu

Branimir Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, kazao je da je 2018. godina veoma značajna za kompaniju jer su obilježili i proslavili 40 godina uspješnog postojanja. 

30.01.2019. 13:27 / Izvor: Oslobođenje

Branimir Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, kazao je da je 2018. godina veoma značajna za kompaniju jer su obilježili i proslavili 40 godina uspješnog postojanja. 

"To je period tokom kojeg smo proizveli gotovo 17 miliona tona našeg sivog zlata kojim su izgrađeni domovi, putevi, mostovi, pločnici, škole i vrtići diljem BiH i šire regije. Ispunili smo plan od gotovo 500.000 tona cementa, što nam donosi i pozitivan finansijski rezultat i stabilnost poslovanja. Priveli smo kraju petogodišnje intenzivno investiranje od 20 miliona KM. Završavamo izgradnju novih silosa cementa kao zalog novih projekata i uspjeha. Izgradili smo pogon za korištenje zamjenskih goriva kako bismo podigli standarde efikasnog korištenja energije. Svoje poslovanje širimo kako u BiH akvizicijom pogona za proizvodnju betona, tako i u Hrvatskoj, odnosno u EU kao malo koja bh. kompanija", kazao je Muidža u intervjuu za Oslobođenje.

Također, dodaje da su i betonare ostvarile izvrsne rezultate. Na području Sarajeva isporučuju beton na najveće i najznačajnije objekte ovog urbanog centra, dok su betonare na području Zenice bile glavni isporučioci betona za izgradnju koridora 5c i druge infrastrukturne objekte.

"Uspješnost našeg poslovanja ogleda se i u društveno odgovornom djelovanju. U 2018. izdvojio bih donaciju 40.000 KM za infrastrukturu Općini Kakanj, 40.000 KM za dijagnostičku opremu Domu zdravlja Kakanj, te 40 mini robota mBotova sa laptopima i tabletima svim osnovnim školama u Kaknju", ističe on.

Kada je riječ o planovima za 2019. godinu, fokus je nastavak uspješnog poslovanja i liderska pozicija na bh. tržištu u plasmanu cementa i gotovih betona.

"Nadam se da će konačno krenuti realizacija dugo najavljivanih i potrebnih infrastrukturnih projekata, što bi doprinijelo realizaciji naših ciljeva i vizije. Naši su proizvodi sinonim za kvalitet, koji je osnovni uvjet svakog uspjeha, a na kvalitet proizvoda i usluge polažemo najviše pažnje. Ukoliko ne bude šokova sa cijenama energenata koji značajno opterećuju troškove poslovanja, uvjereni smo da možemo ostvariti još bolje rezultate, a dio dobiti reinvestiramo u 20-ak novih poslovnih projekata. Također, očekujem da će doći do jačanja i unapređenja poslovnog ambijenta u BiH, što bi dovelo do povećanje obima građevinskih i drugih radova u cijeloj državi", navodi Muidža.

Napominje da su sa sivim zlatom prisutni na cijelom području BiH i na velikom dijelu tržišta Hrvatske. TCK ima mogućnost da godišnje proizvede oko 800 hiljada tona cementa.

"Međutim, s obzirom na smanjen intenzitet investiranja, kao i veoma jaku konkurenciju na tržištu, mi godišnje plasiramo između 470 i 500 tona cementa, zavisno od potrebe tržišta. Da bismo zadovoljili potrebe naših kupaca za visokokvalitetnim betonom i na jugu zemlje, uskoro otvaramo našu betonaru u Mostaru, dok u Hrvatskoj namjeravamo otvoriti betonaru u Splitu. Investirali smo u nove silose cementa, čime smo stvorili preduslove da proizvodimo prema trenutnim zahtjevima tržišta", ističe.

Pored toga, HeidelbergCement reinvestira u BiH više od 18 godina, a tako nastavljaju i u narednim godinama. Od 2000. do danas uložili su više od 200 miliona KM.

"Naša prvobitna vizija i cilj bili su rekonstrukcija kakanjske cementare u skladu sa najvišim standardima zaštite okoliša, što smo ostvarili na samom početku, ali se nismo tu zaustavili, nego smo nastavili sa stalnim unapređenjima procesa i instaliranjem nove opreme i postrojenja koji su u skladu sa najboljom dostupnom tehnologijom. Uvijek ima prostora za unapređenje, a samo stalnim investiranjem u nove tehnologije možemo biti konkurentni i zadržati lidersku poziciju na tržištu", zaključuje direktor Tvornice cementa Kakanj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije