Investicije / NEKRETNINE

Radovi na hotelu "Neretva" teku predviđenom dinamikom: Mostar do 2011. godine bogatiji za hotel

12.08.2009. 14:24 / Izvor: Dnevni list

Radovi na rekonstrukciji hotela "Neretva", započeti prije nekoliko mjeseci i unatoč vrućem mostarskom ljetu, izvode se prema predviđenoj dinamici. Iako se na obnovu ovog prepoznatljivog simbola Mostara čekalo više od 11 godina zbog brojnih preporuka, prouzročenih dijelom i zbog toga što se ovaj hotel nalazi na području koje je pod zaštitom.

Iako je Halim Zukić iz Visokog na javnom natječaju 2003. za 603.000 KM kupio hotel "Neretvu", nije mogao ranije krenuti s obnovom hotela.

Iz razgovora s Leilom Karamehić, direktoricom firme "Neretva", Dnevi list saznaje da se radovi na prvoj fazi rekonstrukcije odvijaju prema predviđenom planu.

"Još uvijek se radi na uklanjanju ruševnih dijelova objekta, što je i sastavni dio prve faze radova, nakon toga se kreće s ozbiljnijim dijelom posla. Projektom je predviđeno da prva faza traje 18 mjeseci i prema dosadašnjoj dinamici to zadato razdoblje će biti ispoštovano", kazala je Karamehić. Tvrdi kako će za potpunu obnovu ovog nacionalnog spomenika, ukoliko ne dođe do poteškoća, biti potrebne tri godine.

Naime, spomenuti hotel prema predviđenim arhitektonskim rješenjima s vanjske strane mora zadržati svoj autentičan izgled, dok će unutrašnjost biti prilagođena izgledu kakav današnji hoteli u Bosni i Hercegovini imaju.

Nakon završetka rekonstrukcije hotel će imati devedeset soba i bit će uređen kao poslovno-ugostiteljski objekt, dok će u podzemlju biti izgrađena podzemna garaža za korisnike usluga hotela.

Obnova hotela "Neretva" svakako će posebice oduševiti Mostarce, jer se radi o objektu koji pored toga što je od historijskog i kulturnog značaja, prije svega je i od iznimne vrijednosti za njegove građane.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije