Za rekonstrukciju zeničkog obdaništa Kanarinac i do 2 miliona KM

19.02.2020. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Za rekonstrukciju zeničkog obdaništa Kanarinac i do 2 miliona KM

Na spratu objekta obdaništa "Kanarinac" trenutno se nalaze prostorije Udruženja "Zvijezda", koje se brine za oko 40 dječaka i djevojčica sa posebnim potrebama.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jučer je na vlastitu inicijativu u pratnji saradnika posjetio objekat obdaništa "Kanarinac" u mjesnoj zajednici Crkvice.

"Ovo je drastičan primjer nemari bivše gradske vlasti. Mnogi su gradski, bolje rečeno objekti u vlasništvu građana Zenice, koji su trebali biti javni interes, usljed zapuštenosti propadali. Mene je i kao gradonačelnika i kao odgovornog čovjeka stid, da nam ovako izgleda objekat u kojem su se vaspitavala djeca i u kojem danas borave djeca sa posebnim potrebama. Za dvije godine renovirali smo i sanirali veliki broj tih objekata, a obećavam da ćemo stanovnicima Crkvica vratiti njihovo obdanište", kaže gradonačelnik Kasumović,.

Grad Zenica spreman je u rekonstrukciju ovog objekta kojim upravlja Javna ustanova predškolski odgoj i obrazovanje Zenica izdvojiti i do 2 miliona KM.

"Svjedoci smo ovih dana da jedna grupa vijećnika ne dozvoljava usvajanje budžeta za građane Zenice, da osporavaju sve što je dobro za Zenicu, a žele novcem Zeničana finansirati kantonalne projekte. Ovoj bolesnoj djeci prokišnjava krov nad glavom, ova djeca su bila i bez struje... Prvo moramo popraviti uslove života u našem gradu, srediti svoju avliju, pa ćemo onda kao dobre komšije pomagati Kanton", poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na spratu objekta obdaništa "Kanarinac" trenutno se nalaze prostorije Udruženja "Zvijezda", koje se brine za oko 40 dječaka i djevojčica sa posebnim potrebama.

"Zahvalni smo svima koji žele pomoći jer desetak godina smo ovdje zbog ove djece. Uložili smo mnogo u adaptaciju ali je to još uvijek daleko od onog kako bi trebalo da bude", kaže Josip Valentić, predsjednik Udruženja "Zvijezda" čiji su članovi sa oduševljenjem prihvatili prijedlog gradonačelnika Kasumovića o rekonstrukciji objekta.

"Već par godina roditelji pokazuju inicijativu za smještaj djece u vrtić Kanaciranac i nadam se da ćemo uz pomoć gradonačelnika Kasumovića i Gradske uprave, osposobiti objekat za smještaj naših najmlađih sugrađana", kaže Jasmina Gasal, direktorica Javne ustanove predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije