180 novih parking mjesta na prostoru općine Novi Grad

17.05.2020. 12:47 / Izvor: Akta.ba

Ovim projektom predviđena je izgradnja blizu 250 novih mjesta za parkiranje na sedam lokacija na Saraj Polju, Alipašinom Polju, u Švrakinom Selu i Buća Potoku.

Općina Novi Grad Sarajevo započela je u prošloj godini projekat izgradnje novih i proširivanja postojećih parkinga na svom području.

U septembru 2019. godine potpisan je ugovor za izvođenje radova na ovom projektu sa odabranim izvođačem radova KJKP "Rad" d.o.o. u ukupnoj vrijednosti od oko 531.156 KM.

Ovim projektom predviđena je izgradnja blizu 250 novih mjesta za parkiranje na sedam lokacija na Saraj Polju, Alipašinom Polju, u Švrakinom Selu i Buća Potoku.

U prošloj godini izgrađena su 63 nova parking mjesta u ulici Ante Babića, na Alipašinom Polju, u ulici Branislava Nušića kod škole "Aleksa Šantić", te kod zgrade Općine.

Sa početkom građevinske sezone nastavljena je izgradnja još oko 180 novih parking mjesta.

Završeni su radovi na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju, a trenutno se radi na proširivanju i izgradnji novih praking mjesta u Prvomajskoj ulici, u Švrakinom Selu, nakon čega će uslijediti asfaltiranje plohe, a potom i ocrtavanje horizontalne signalizacije.

Osim ovog, u naselju Švrakino Selo gradit će se još jedan manji parking u ulici Ali-bega Firdusa.  

Manji parking gradit će se kod apoteke u ulici Adema Buće u Buća Potoku, dok će u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju biti izgrađen veći parking sa oko 120 mjesta za parkiranje.

Za njegovu izgradnju Općinsko vijeće Novi Grad dalo je saglasnost na sjednici održanoj 26. septembra prošle godine.

Izgradnjom parkinga nastoji se ublažiti dugogodišnji problem nedostatka mjesta za parkiranje, te spriječiti parkiranje vozila na zelenim površinama i trotoarima.

U prethodnom periodu na prostoru općine Novi Grad izgrađeno je oko 350 parking mjesta.

Na Trgu grada Prato na Dobrinji izgrađen je parking sa oko 100 mjesta za parkiranje, 150 parking mjesta izgrađeno je na Trgu međunarodnog prijateljstva, Trgu solidarnost na Alipašinom Polju i u Prijedorskoj ulici na Aneksu, kao i oko 130 mjesta kod Doma zdravlja "Novi Grad" na Otoci.

Osim izgradnje novih i proširivanja postojećih parkinga, Općina radi i na postavljanju nove rasvjete na parkinzima, kao i nove horizontalne i vertikalne signalizacije, a zvršena je rekonstrukcija kolovoza na svim parkinzima, koje već duži period niko ne održava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije