Turska vojna misija u BiH ulaže 450.000 KM u školsku infrastrukturu

03.10.2020. 15:56 / Izvor: Avaz.ba
Turska vojna misija u BiH ulaže 450.000 KM u školsku infrastrukturu

Finansirat će projekte u još pet škola, od kojih su četiri u Zenici i jedna u Visokom.

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima realizirat će na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ulaganja u školsku infrastrukturu u iznosu oko 450.000 KM - potvrđeno je na sastanku predstavnika Turske vojne misije i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića.

"Nakon što je finansirala opremanje multimedijalnog kabineta u OŠ "Mak Dizdar", te informatičkog kabineta u OŠ "Aleksa Šantić" u Zenici, za što je izdvojila 66.000 KM, Turska vojna misija u BiH finansirat će projekte u još pet škola, od kojih su četiri u Zenici i jedna u Visokom.", saopćeno je iz Press službe ZDK. 

Navrijedniji je projekt rekonstrukcije sportske dvorane Tehničke škole Bilmišće u Zenici vrijedan 230.000 KM, u čijem će finansiranju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK učestvovati sa 50.000 KM.

Turska vojna misija u BiH osigurala je 29.000 KM za zamjenu kompletnog mobilijara - klupa, stolica i katedri u Drugoj gimnaziji Zenica, te 37.000 KM za postavljanje fasade i instalaciju grijanja u PŠ "Srhinje" OŠ "Kulin ban" Visoko.

Pored toga, planirana je rekonstrukcija zeničkog vrtića "Pčelica" za što je ova misija obezbijedila 110.000 KM.

"Ova četiri projekta bi trebala biti realizirana u narednim mjesecima. Sredstva su odobrena i čekaju realizaciju.", rekao je Kozlić.

Naveo je da se od Turske vojne misije u BiH čeka "zeleno svjetlo" za još dva infrastrukturna projekta u Zenici vrijedna 150.000 KM - rekonstrukciju sportske sale, parketa i rasvjete u OŠ "Meša Selimović" vrijednu 95.000 KM, te postavljanje fasade i rekonstrukciju toaleta u Srednjoj muzičkoj školi u vrijednosti 55.000 KM.

Kozlić se zahvalio Turskoj vojnoj misiji u BiH na uspješnoj i sve intenzivnoj saradnji i pomoći ove prijateljske zemlje u stvaranju boljih uslova u školama na području ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije