Riješen spor sa vlasnicima trošnih objekata na Prvoj transferzali

29.10.2020. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Riješen spor sa vlasnicima trošnih objekata na Prvoj transferzali

Nakon što je jučer na terenu razgovarao sa vlasnicima trošnih objekata na trasi Prve transverzale jutros je u Općini Centar organizovan i radni sastanak.

Nakon što je jučer na terenu razgovarao sa vlasnicima trošnih objekata na trasi Prve transverzale jutros je u Općini Centar načelnik Nedžad Ajnadžić sa saradnicima održao radni sastanak na kome su prisustvovali advokat jedne od porodica, zatim sin vlasnice stana u Ulici Halida Kajtaza 26, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS.

Načelnik Ajnadžić je, imajući u vidu najveći značaj Prve transverzale za saobraćaj i ukupan razvoj Kantona Sarajevo i Općine Centar kao projekta od javnog interesa, zatražio od svih učesnika, da se već danas postigne sporazum kojim će se na pravno utemeljen i pravičan način riješiti pitanje obaveza prema vlasnici stana, a time ubrzati uklanjanje objekata radi stvaranja uslova na daljnim aktivnostima na realizaciji ovog izuzetno važnog projekta.

Predstavnici porodice su prihvatili molbu načelnika Ajnadžića da već danas potpišu sporazum, a imajući u vidu riječ načelnika da će za ovu porodicu obezbijediti privremeni uslovan smještaj za stanovanje za narednih šest mjeseci, cijeneći posebno socijalni i zdravstveni status članova porodice, a posebno što će to dati mogućnost da nakon isplate obeštećenja od strane Kantona u ovom periodu za porodicu pokuša iznaći trajno stambeno rješenje.

U tom smislu pred općinskom Službom za imovinsko-pravne,  geodetske poslove i katastar nekretnina Centar, nakon usmene rasprave održane jutros u Općini, u 10 sati između predstavnika Zavoda za izgradnju KS i punomoćnika stranke B.A. zaključen je Sporazum kojim će vlasnici stana u Ulici Halida Kajtaza 26 Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja KS – Direkcija za puteve KS isplatiti ranije procijenjenu naknadu u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora, a vlasnik eksproprisane nekretnine-stana se obavezao da će nakon isplate ugovorene naknade u roku od deset dana predati predmetnu nekretninu Kantonu kao korisniku eksproprijacije slobodnu od ljudi i stvari.

Važno je istaknuti, bez obzira što Općina Centar nije ugovorna strana u ovom sporazumu, da je načelnik Ajnadžić posredovao u postizanju sporazuma između Kantona i vlasnika stana, te kao prilog rješenju spora iz duboko socijalnih i humanih razloga iznašao privremeno stambeno rješenje za porodicu čiji će stan nakon iseljenja biti predmet uklanjanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije