Zgrada na Grbavici još čeka rušenje

26.11.2020. 09:40 / Izvor: Oslobođenje
Zgrada na Grbavici još čeka rušenje

Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža.

Do kraja sedmice trebao bi biti potpisan ugovor između Ministarstva saobraćaja KS-a i Općine Novo Sarajevo o prenosu prava vlasništva nekretnine uz naknadu radi realizacije projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta, kao zamjenske lokacije, u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u Ulici grbavička 62-68 koji se uklanjaju, zbog nastavka izgradnje saobraćajnice Južne longitudinale.

Građevinska dozvola

Ovo nam je potvrdio Adi Kalem, ministar saobraćaja KS-a.

"Ova odluka dobila je podršku zastupnika u Skupštini KS-a tako da ćemo vrlo brzo potpisati ugovor kako bi se krenulo u realizaciju projekta na koji se čekalo duže od 10 godina", dodao je Kalem.

Prije sedam mjeseci izdata je urbanistička saglasnost za ovaj projekt. Pri kraju je izvedbeni projekt, nakon čega će se, uz pripremljenu dokumentaciju, Općini podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Iz Općine Novo Sarajevo poručeno je da će raditi punim kapacitetom kako bi se što prije izdala građevinska dozvola za ovaj, kako je istaknuto, vrlo zahtjevan i kompleksan građevinski poduhvat na kojem se zbog ograničenosti lokacije gradnje morao primijeniti poseban konstruktivni sistem sa visokostijenim nosačima. Odmah po stupanju na snagu dozvole, kreće se u raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Ministarstvo saobraćaja KS-a je u ovoj i narednoj budžetskoj godini planiralo sredstva za izgradnju ovog stambeno-poslovnog objekta, koja se procjenjuju na 12.490.000 KM.

Također, ovo Ministarstvo će dogovoriti i sve ostale procedure potrebne za pokretanje gradnje, te pripremiti okvirne sporazume sa komunalnim i drugim subjektima uključenim u ovaj projekt.

Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža.

Podzemna garaža

Na ovom potezu nalazi se i novi kružni tok na raskrsnici Ulica Hamdije Čemerlića, Zagrebačka i Zvornička, kod spomenute zgrade u Ulici grbavička na broju 62-68 namijenjene za rušenje. Dužina dionice je 230 metara, počinje kod zgrade i ide prema stadionu Grbavica Zvorničkom ulicom.

Budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara. Od toga 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadratnih metara zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom. Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije