Prva transverzala: U proceduri eksproprijacija "Grand" nadvožnjaka

10.12.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Prva transverzala: U proceduri eksproprijacija 'Grand' nadvožnjaka

Kako je navedeno, započeti radovi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale se odvijaju u skladu sa najavljenom dinamikom.

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, predsjedavajući ovog tijela i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je kako je neophodno napraviti korake, kako bi napredak vezan za izgradnju Prve transverzale bio još vidljiviji i brži.

Dodao je kako mu je i u interesu da se pokrenu neki procesi, ali i da se i na terenu radi operativnije.

S tim u vezi, najavio je da će se u petak održati sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, te direktorima zavoda i Direkcije za puteve KS, kako bi se precizirale sve aktivnosti vezane za izradu glavnog projekta dionice Prve transverzale, koja prolazi kroz općinu Vogošća, od izlaznog portala iz tunela u Hotonju do kružnog toka za Jošaničku petlju, kao i o pripremnim radovima za ovu dionicu.

Premijer Nenadić je potcrtao kako očekuje rješavanje imovinsko – pravnog spora sa vlasnicima objekata koji se nalaze na području općine Centar, kako bi se započelo sa radovima na dijelu trase od Tešanjske do ulice Braće Begić, a o čemu je jučer informisala učesnike sastanka predstavnica Općine Centar.

Kako je navedeno, započeti radovi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale se odvijaju u skladu sa najavljenom dinamikom.

I na ovom sastanku premijer Nenadić je potcrtao kako se neophodno fokusirati na osiguranje jedinstvenih i cjelovitih građevinskih cjelina u okviru dionica koje potpadaju pod potpisani Okvirni sporazum, a prije svega se tu misli na "Grand" nadvožnjak u Velešićima i raskrsnicu tj. budući kružni tok kod Američke ambasade.

Premijer je zatražio od učesnika u procesu, a prije svega Direkcije za puteve i nadležnih zavoda, te općinskih službi, da riješe sve neophodne pravne i druge prepreke, koje je potrebno realizirati s ciljem skorog početka radova na ovako organiziranim građevinskim cjelinama.

To bi osiguralo odgovarajuću dinamiku i kontinuitet gradnje Prve transferzale, nakon što je dogovorena dinamika gradnje tunela na Kobiljoj Glavi, otvaranje neophodnih priprema za buduću gradnju na potezu od izlaza iz tunela do Jošaničke petlje, a posebno ubrzanje radova na dionicama na kojima su radovi već u toku.

Predstavnica Zavoda za izgradnju KS obavijestila je prisutne da su pokrenuli proceduru javnih nabavki putem direktnog postupka za izmjenu elaborata za eksproprijaciju „Grand“ nadvožnjaka vezano za Željeznice Federacije BiH. Ovo se, kako je najavljeno, rješava po hitnom postupku.

Premijer je ponovno zatražio da, za naredni sastanak koordinacije u srijedu, Direkcija za puteve KS i Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa nadležnim institucijama, naprave i prezentuju članovima tima, konkretni prijedlog rješenja za kružni tok kod Američke ambasade i neophodne korake za gradnju nadvožnjaka u Velešićima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije