Općina Novo Sarajevo uređuje Sportsko-rekreativnu zonu 'Velešići'

Investicije / URBANIZAM

Općina Novo Sarajevo uređuje Sportsko-rekreativnu zonu "Velešići"

Upriličena promocija odabranih radova učesnika Konkursa za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja Sportsko-rekreativne zone "Velešić".

21.05.2021. 08:34 / Izvor: Akta.ba

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u četvrtak, 20. maja ove godine održana je zvanična promocija odabranih radova učesnika Konkursa za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja Sportsko-rekreativne zone "Velešići".

Radi se o jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo čijom realizacijom će građani Novog Sarajeva i Sarajeva dobiti jedan novi gradski park, odnosno novu oazu za odmor i rekreaciju.

Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu raspisala konkurs za izradu pomenutog Idejnog rješenja za cijeli predmetni obuhvat usklađen sa „Regulacionim planom Velešići“ sa ciljem dobijanja kvalitetnog idejnog rješenja, koje treba da u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvori ugodan prostor za sve buduće korisnike sa svim karakteristikama gradskog parka.

Na jučerašnjoj prezentaciji idejnih rješenja prisustvovali su, između ostalih, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nijaz Džaka, vijećnici, članovi Asocijacije arhitekata BiH, članovi konkursne Komisije, te članovi Tima za izradu projektnog zadatka Općine.

Nakon okončanja konkursne procedure stručna Komisija je odabrala i nagradila tri rada, odnosno dodijeljene su dvije treće nagrade i jedna druga nagrada.

Treću nagradu za svoj rad dobio je Mirza Muhasilović. Treću nagradu, također dobili su i autori Asmir Šabić i Zulejha Šabić Zatrić,  dok je druga nagrada pripala autorima Ani Virijević i Petru Arsiću .

Prisutnim gostima obratili su se predsjednik konkursne Komisije Amir Vuk Zec, zatim član Komisije Stjepan Roš, te Dženita Mesić ispred općinskog Tima za izradu projektnog zadatka, nakon čega su autori odabranih radova prezentirali svoja idejna rješenja.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović potom je potpisao ugovore sa autorima o isplati nagrade i pravima na korištenje autorskog djela za potrebe Općine Novo Sarajevo. Odabrana idejna rješenja poslužit će kao smjernice za dalje planiranje i izgradnju predmetnog lokaliteta, a koja će se zbog svoje kompleksnosti provoditi fazno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije