Predstavljen Prednacrt regulacionog plana Drežnik u Tuzli

23.04.2013. 09:33 / Izvor: Danas.info - TIP
Predstavljen Prednacrt regulacionog plana Drežnik u Tuzli

Na sjednici Kolegija općinskog načelnika u petak je predstavljen Prednacrt regulacionog plana gradskog groblja "Drežnik" u Tuzli. Riječ je o Planu koji se radi na osnovu Odluke donesene na sjednici Općinskog vijeća Tuzla u decembru 2010. godine.

Na sjednici Kolegija općinskog načelnika u petak je predstavljen Prednacrt regulacionog plana gradskog groblja "Drežnik" u Tuzli. Riječ je o Planu koji se radi na osnovu Odluke donesene na sjednici Općinskog vijeća Tuzla u decembru 2010. godine. Cilj projekta je rješavanje jednog od glavnih komunalnih problema u Tuzli - nedostatak prostora za groblja. Ovim bi se također omogućile i pristupačnije cijene ukopa.

Prema riječima voditeljice projekta Selme Imamović, lokalitet predviđen za izgradnju groblja nalazi se u zapadnom-urbanom području Tuzle. "Lokalitet predstavlja jednu degradiranu deponiju šljake i pepela koja je nastala u procesima do 1981. do 1985. godine za potrebe Termoelektrane Tuzla. Mi smo izvršili detaljna rudarska, geološka, te ekološke analize i zaključeno je da se toj površini može dati namjena gradskog groblja", pojasnila je Imamović.

Kompleks Centralno gradsko groblje ˝Drežnik˝ obuhvatao bi površinu od oko 44 hektara. Na tom prostoru, centralno, sa zapadne strane predviđno je formiranje ulaznog platoa, zatim svih objekata koji su vezani za samu funkciju groblja, ali i ceremonijalni plato. Analiza površina potrebnih za grobna polja rađena je na osnovu podataka Matičnog ureda Općine Tuzla, Komemorativnog centra Tuzla i Nacrta prostornog plana Općine Tuzla. "Po sadašnjim analizama prostor groblja bi zadovoljavao vremenski raspon za ukop stanovnika urbanog dijela Tuzle za narednih pedesetak godina", naglasila je Imamović.

Ona dodaje i da su sva grobna polja za pripadnike svih konfesija radijalno raspoređena."Svi imaju ravnopravan tretman u odnosu na položaj spram ulaza i centralnog platoa. Predviđena su grobna polja za ukop zaslužnih građana, pripadnika muslimanske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, te za ukop agnostika, ateista, jevreja i ostalih", zaključuje Imamović.

Direktor Zavoda za urbanizam Općine Tuzla Aner Čanović kaže da će se u narednom peirodu intenzivirati radovi na izradi druge faze Regulacionog plana gradskog groblja ˝Drežnik˝ u Tuzli, a koji bi bio predstavljen na sjednici Općinskog vijeća u maju. "Na toj sjednici bi se trebao, nadamo se, usvojiti ovaj Planski dokument. Nakon toga bi se išlo na proces javnog uvida koji bi trajao minimalno 30 dana. Nakon usvajanja tog dokumenta i eventualnih ugrađivanja određenih prijedloga i primjedbi, nadamo se da bi krajem jula mogli imati pred sobom konačno usvojen Regulacioni plan gradskog groblja ‘Drežnik’ u Tuzli", naglasio je Čanović, te dodao da je Regulacioni plan više nego detaljno urađen i predstavljat će jaku osnovu za izradu glavnog projekta.

Srđan Aleksić dobija svoje šetalište

Na Kolegiju se također govorilo i o davanju imena ulici po heroju Srđanu Aleksiću. Naime, postupajući po ranije pokrenutim inicijativama, stručnom mišljenju tima za davanje imena ulicama i trgovima u općini Tuzla, te po zaključku Općinskog vijeća Tuzla iz 2011. godine, ternutno se formalizira i dovršava relizacija Inicijative kojom bi se jednoj ulici u Tuzli dao naziv po imenu Srđana Aleksića. "Odluka koju načelnik upućuje Općinskom vijeću na usvajanje podrazumjeva da dosadašnje Omladinsko šetalište, ako to Vijeće usvoji, a ja pretpostavljam da hoće, nosi naziv Omladinsko šetalište Srđan Aleksić", pojasnila je šefica Kabineta općinskog načelnika Svjetlana Kakeš.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije