Potpisan ugovor za dovršetak puta ka spomen obilježju "Ljiljan" na Ćojluku

25.07.2021. 06:00 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za dovršetak puta ka spomen obilježju 'Ljiljan' na Ćojluku

Bez potpisanog ugovora, utrošeno oko 230.000 KM koja su obezbjedile Vlada USK, općina Bosanska Krupa iz budžetskih sredstava i donacijama građana.

U Kabinetu Općine Bosanska Krupa proškle sedmice, potpisan ugovor između načelnika Armina Halitovića i Safeta Kovačevića ispred KOVGRAD Bužim firme koja će biti izvođač radova na izgradnji skoro 550 metara puta prema spomen obilježju Ćojluk.

Sredstva u visini 69.983 KM osigurala je Vlada USK u visini od 50.000 KM i općina Bosanska Krupa 20.000 KM.

Rok za završetak je 25 kalendarskih dana od uvodjenja izvodjača u posao.

Nakon što je prošle godine otvoreno spomen obilježje "Ljiljan" na platou Ćojluk, koji svojom impozantnom veličinom svjedoči i podsjeća na stradanja u toku agresije na BiH, Bosansku Krupu i njen narod, ovaj projekt je neophodno dovršiti što podrazumijeva dovršetak puta do samog spomen obilježja, uređenje zelene površine u podnožju ljiljana te izgradnju metodno-pokazne zemunice koja bi bila svojevrsni muzej svega onog što se dešavalo tokom bitke za mostobran Ćojluk.

Prema riječima člana organizacionog odbora Husnije Šarića, koji je 3100 kvadratnih metara zemlje poklonio Općini za izgradnju ovog spomen obilježja do sada je, bez potpisanog ugovora, utrošeno oko 230.000 KM koja su obezbjedile Vlada USK, općina Bosanska Krupa iz budžetskih sredstava i donacijama gradjana.

Trenutno se radi na izradi i pripremama za realizaciju projekta izgradnje metodno-pokazne zemunice koju će mlađi naraštaji moći posjetiti i na licu mjesta se upoznati sa težinom bitke iz jula 1995.godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije