U Goraždu rekonstruisani "Most žrtava genocida u Srebrenici" pušten u promet

16.08.2021. 12:37 / Izvor: Fena
U Goraždu rekonstruisani 'Most žrtava genocida u Srebrenici' pušten u promet

U Goraždu je u promet pušten "Most žrtava genocida u Srebrenici" čija je rekonstrukcija trajala od jula prošle godine.

U Goraždu je u promet pušten "Most žrtava genocida u Srebrenici" čija je rekonstrukcija trajala od jula prošle godine.

Riječ o projektu JP Ceste FBiH koje je u ove svrhe izdvojilo 3,5 miliona KM, dok će ukupna investicija sa izgradnjom kružnog toka u tom dijelu grada koštati oko 7,5 miliona KM, a  radovi su povjereni firmi ŽGP iz Sarajeva.

Puštanje obnovljenom mosta u promet simboličnom šetnjom obavili su gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.  

"Most je stavljen u upotrebu, nadzor je primio radove tako da građane Goražda možemo obavjestiti da je most konačno funkciji. To je jedna značajna investicija od Vlade FBiH, JP Ceste FBiH što predstavlja nastavak saradnje sa Federacijom i kantonom. Uskoro kreću radovi za kružni tok i to će biti mnogo ljepša slika cijelog grada”, kazao je gradonačelnik  Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da su aktivnosti oko rekonstrukcije mosta krenule još 2016. godine

"Trebalo je da se sve analizira, da se obezbjede finansije i mi smo zahvaljujući trudu svih nas koji smo učestvovali u tom projektu dočekali da imamo rekonstruisani i renoviran most po nekim savremenim standardima koji će poboljšati standard života na području našeg kantona. Ovo je veoma značajna investicija tačnije dio investicije koje Ceste FBiH realiziraju na području našeg kantona jer prethodno je realiziran kružni tok u Vitkovićima, a u narednom periodu očekuje nas i zaobilaznica, što je veoma značajno i kada se sve sabere to je velika investicija od preko 10 miliona maraka u našem kantonu i gradu", kazala je  Obuća.

JP Ceste FBiH prethodno su u Goraždu realizirale četiri značajna infrastrukturna projekta u  vrijednosti oko četiri miliona KM. 

U vrijeme rekonstrukcije "Mosta žrtava genocida u Srebrenici" saobraćaj se odvijao preko pješačkog  mosta "Alije Izetbegovića".  

Most koji danas nosi naziv žrtava genocida u Srebrenici, sagrađen je u periodu od 1961. do 1963. godine kada je i pušten u promet i bio je prvi most u bivšoj Jugoslaviji sa tzv. spregnuto- prednapregnutom rasponskom konstrukcijom, ali je u međuvremenu pretrpio velika oštećenja.

Most će biti u prometu i za vrijeme izvođenja radova na izgradnji kružnog toka u neposrednoj blizini mosta koji će započeti vrlo brzo. Sa radovima se kasnilo zbog sporog procesa rješavanja imovinsko – pravnih odnosa.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije