URBANISTIČKI PROJEKAT VISI U ZRAKU

Pitanje uređenja Strojorada još uvijek neriješeno, namjere za izgradnju nepoznate

12.04.2023. 12:39 / Izvor: Akta.ba
strojorad

Foto: Wikimedia

Jedna od najatraktivnijih slobodnih lokacija u urbanom dijelu Sarajeva još zjapi prazna, a odluka o iskorištavanju ovog prostora još se čeka.

Jedna od najatraktivnijih slobodnih lokacija u urbanom dijelu Sarajeva još uvijek nema svoju namjenu, a odluka o iskorištavanju ovog prostora se još čeka.

Radi se o lokaciji nekadašnjeg Strojorada na Grbavici koje je aktuelno unazad nekoliko godina. 

Ovim pitanjem se bavilo i Općinsko vijeće Novog Sarajeva u prošlom sazivu i isto nije riješeno. Urbanistički plan koji je sačinio Zavod za planiranje Kantona Sarajevo je predvidio da se na prostoru Strojorada gradi neboder visine 22 sprata. Urbanistički projekat nije usvojen 2019. godine, vraćen je na na doradu i do danas nije se našao na dnevnom redu za ponovno razmatranje u Općinskom vijeću. 

Većinski vlasnik zemljišta i nekretnina je investitor "Wilson" d.o.o. Sarajevo. Osnovna registrovana djelatnost je kupovina i prodaja vlastitih nekretnina. Firma ima jednog registrovanog radnika i prošle godine je ostvarila preko 254 hiljade KM prihoda uglavnom od usluga parkiranja kamiona i automobila. 

Odgovorno lice je Adna Kapidžić, jedna od kćerki Senada Džambića vlasnika Binga, koja je također i direktorica Victor Retail I d.o.o. Sarajevo - firme koja upravlja Alta Shopping Centrom.

ŠTA KAŽU IZ OPĆINE

Iz Općine Novo Sarajevo podsjećaju da je za predmetni lokalitet na snazi Urbanistički projekat "Bosna Auto – Grbavica II", a za koje je Općinsko vijeće Novo Sarajevo donijelo Odluku o usvajanju i Odluka o provođenju još 2005. godine. 

"Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta 'Grbavica II - Strojorad' iz 2020. godine, nije usvojena. Prijedlog većinskog vlasnika zemljišta firme Wilson' nije prošao s obzirom na činjenicu da Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta 'GRBAVICA II - Strojorad nije nikad ni usvojena", kazali su kratko za Akta.ba ne otkrivajući dalje planove za ovu lokaciju.

Na pitanje da li je doneseno neko rješenje o prirodi iskorištavanja lokacije, nisu mogli odgovoriti "jer im je nejasno na šta se pitanje konkretno odnosi".

javna rasprava

Sa javne rasprave

Podsjetimo, u julu 2019. godine je održana javna rasprava o Nacrtu Odluke Urbanističkog projekta na kojoj su građani kazali svoje mišljenje. 

Građani su se izjasnili da su za unaprjeđenje iste lokacije, međutim primjedbe su se odnosile na predloženu namjenu gdje je novi trgovački centar predstavljen kao društvena infrastruktura, te istaknuli da u neposrednoj blizini već postoje dva trgovačka centra koji ne funkcionišu.

GRAĐANI REKLI NE

Dodatno, veliko negodovanje izrazili su zbog gustine izgrađenosti i spratnosti objekata. Kroz iznošenje kako analiza prisutnih stručnjaka u publici, te iskustva stanara okolnog prostora, jasno su iskazali problem sa već postojećim disbalansom između javnog i privatnog koje se odražava na zagušenom prostoru i nedostatku parking i društvene infrastrukture kao što su obdaništa, igrališta, ambulante, biblioteka itd. Dodatno, građani su istaknuli da su svi parkovi i javni prostori, uključujući i onaj ispred opštine, koji su iole obnovljeni iskorišteni najvećim dijelom dana od strane stanara i djece, ukazujući na nedostatak više takvih prostora i zagušenost stacionarnim saobraćajem. Zrak u Sarajevu je prema različitim evropskim istraživanjima jedan od najzagađenijih u Evropi, što su građani više puta istaknuli, te da izgradnja još jedne betonske strukture razmjera i gustine koje su predložene u nacrtu zasigurno neće pomoći istom problemu.​

"Mišljenje je bilo nedvosmisleno a to je da ne podržavaju takav plan gradnje na području općine Novo Sarajevo čija će primjena u izgradnji uticati na strujanje zraka odnosno vjetrokoridore u gradu. Ranije pomenuti urbanistički plan je vraćen na doradu i do danas nije došao na Vijeće za ponovno razmatranje. Ovo je izuzetno važno pitanje za građane naše Općine i njihovo mišljenje ne smije biti zanemareno“, odgovorio je općinski vijećnik Nijaz Džaka na portalu javnerasprave.ba

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini pozdravlja pozitivan primjer transparentnosti i konsultiranja javnosti. 

"Cjelokupan proces treba biti propraćen uključivanjem i stručne javnosti, koja može dati svoj nemjerljiv doprinos u planiranju korištenja gradskog zemljišta, a posebno ovako vrijednih i atraktivnih lokacija“, smatraju.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije