ZNAČAJNA LOKACIJA

U toku izrada regulacionog plana brčanskog izletišta Ficibajer

28.07.2023. 07:38 / Izvor: Akta.ba
brčko

U Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH trenutno je aktuelna izrada regulacionog plana izletišta Ficibajer.

U Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH trenutno je aktuelna izrada regulacionog plana izletišta Ficibajer kao značajne lokacije gdje se planiraju sportsko-rekreativni stambeni i drugi sadržaji prema savremenim principima planiranja.

"Regulacioni plan Mujkići 2 je već predat nosiocu pripreme Odjeljenju za prostorno planiranje i Nacrt regulacionog plana industriijske zone Interplet, što je veoma značajno sa aspekta budućeg razvoja privrede", kaže Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Kako je istakao, pored industrijske zone Brka-Brod, ovo je još jedna značajna industrijska zona za Brčko i još jedna šansa za domaće i strane investitore.

"Ovo je sada šansa i prednost Brčkog da po prvi puta ima uređena mjesta za razvoj privrede što znači nova ulaganja i nova radna mjesta", pojasnio je Dedeić i dodao da novih radnih mjesta bez novih ulaganja nije moguće obezbijediti.

Govoreći o radu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj distrikta Brčko, naglašava da je od osnivanja Zavoda do danas urađeno desetak regulacionih planova.

"Brčko je inače mjesto s lošom pokrivenošću prostorno planskom dokumentacijom što ometa budući razvoj ovog grada. Planove je do sada radilo nekih 130 organizacija iz BiH i inostranstva bez neke međusobne usaglašenosti što je dovelo da danas imamo planski haos u distriktu što sprečava budući razvoj", pojasnio je Dedeić.

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta osnovala je 2019. godine Skupština Brčko distrikta s ciljem obezbjeđenja profesionalne funkcije integrisanog društveno-ekonomskog i prostornog planiranja distrikta Brčko, kao i izrade projektne dokumentacije za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje javne infrastrukture i javnih objekata u Brčkom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije