građani negoduju, nadležni ćute

Javna rasprava bez rasprave u Doboju: Bageri srušili zgradu Gradske uprave

07.11.2023. 13:40 / Izvor: N1
doboj

Javna rasprava, na kojoj se zapravo nije ni raspravljalo održana je danas u Doboju.

Javna rasprava, na kojoj se zapravo nije ni raspravljalo održana je danas u Doboju. Tema je izmjena regulacionog plana za dio centra grada na koje se do sada nalazila Gradska uprava koja je srušena.

Na toj lokaciji trebao bi se graditi prizemni poslovni objekat sa sadržajima za ugostiteljske usluge, kako je rekao Miroslav Mišić, arhitekta iz Doboj investa.

Ovaj slučaj izvazvao je veliki interes aktivista, kao i njihovo negodovanje zbog činjenice da je zdanje Gradske uprave kao i dio parka u centru grada već srušen.

doboj

Borislav Ćurković privatnik i ekološki aktivista istakao je kako će zbog cijelog slučaja podnijeti i krivične prijave, te kako građani neće dozvoliti samovolju gradskih vlasti. Traži obustavu radova, gradnju nove zgrade Gradske uprave na lokaciji stare, a preko puta u parku, gradnju spomen-obilježja za 2.200 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Biljana Gajin arhitekta u penziji i dugogodišnji urbanista Doboja kazala je kako je rušenje stare zgrade Gradske uprave nezakonita stvar prptivna postavkama urbanističkog plana.

"Ja bih pitala ko je dozvolio rušenje objekta prije nego što je usvojena izmjena Regulacionog plana. Koji inženjer je to potpisao? Ime inženjera koji je potpisao rušenje zgrade Gradske uprave treba da se objavi, jer je on to uradio po nalogu, a ne po zakonu", kazala je ona.

doboj

Ona je dodala i da je promjena lokacije zgrade Gradske uprave kršenje Urbanističkog plana, što je protivno zakonu.

Aktivistkinja Snežana Šešlija upitala je i zašto niko građane, koji žive uz nekadašnju Gradsku upravu, nije obavijestio o rušenju, a uz to pitala je i zašto javnost nije adekvatno obaviještena o javnoj raspravi.

"Prijaviću donatoru koji plaća dva oglasa za Skupštinu grada gdje treba da se objavljuju sve informacije i pozivi. Ja to pratim, ja ne pratim Glas Srpske", rekla je.

Ova javna rasprava specifična je i po tome što je održana u kancelariji Univerziteta Slobomir P. Tu je sada preseljen dio Gradske uprave i taj prostor plaćen je Goranu Pavloviću sa 12.764.000 KM. Porušeno zdanje Gradske uprave u najužem gradskom jezgru na atraktivnoj lokaciji grad je prodao za 2 miliona maraka.

Na javnoj raspravi, neuobičajeno, nije bilo predstavnika gradskih vlasti koji bi građanima mogli odgovoriti na primjedbe, a službenik resornog odjeljenja samo je, nakon insistiranja novinara, kratko kazao kako će građanima biti odgovoreno pisanim putem. Potom su svi zainteresovani građani, na list papira upisali svoje adrese za odgovor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije